Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Мать партизана
"Мать партизана"
Сергей Васильевич Герасимов [1943]
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Партизанската война

Партизанската война е термин от Втората световна война и епохата на комунизма. В епохата на американско владичество, или както за благозвучие я наричат преход към демокрация, е модерно да се използва англицизма - герила (от английски: guerrilla).

Думата партизанин не е нито руска, нито комунистическа, а италианска - partigiano, на немски Partisan, въпреки че американския пропаганден проект Уикипедия твърди терминът партизан, да бил комунистически.

Партизанска война означава неконвенционална война без фронтова линия, при която малки и подвижни бойни групи воюват срещу по-голяма и по-малко подвижна официална армия.

Членовете на тези бойни групи се наричат съответно партизани, до края на Студената война и бойци, когато е употребен англицизма герила. Когато тези бойци воюват срещу САЩ, се наричат терористи.

Партизанската война е една от най-старите форми на асиметрична война.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Партизани има както по време на гражданска война, така и по време на окупация, под формата на съпротива срещу завоеватели или колонизатори.

Тактическите методи на партизаните са саботажи , шпионаж, нападения върху малки военни подразделения на врага и бораба срещу колаборацонисти.

В някои държави, като например Нидерландия и Белгия, населението по закон е длъжно, в случай на чужда окупация, да окаже съпротива, под формата на партизанска война. Партизанската война, като тактика за отбрана и борба срещу колаборационисти , е основен елемент в Червената армия, в Югославия след 1945 г., френската съпротива - Résistance и гръцката съпротива.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker