Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Спинтрия
Спинтрия. Съществува предположение, че тези монети са служели като жетони за заплащане при посещение на публичен дом в древен Рим.
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Хоби

Хоби (от английски език: hobby) е вид увлечение, слабост, пристрастяване или даже маниакалност, практикувано за удоволствие през свободното време. Доколкото пристрастяването не вреди на индивида или околните, се нарича хоби. В случай че пристрастяването нанася вреда, се нарича маниакалност и психопатия . Например меси-синдром, при който предимно възрастни хора колекционират стари вестници, стари дрехи, храна, опаковки, резервни части, крепежни елементи, които се "набавят" при всеки удобен случай или се запазват, вместо да се изхвърлят, защото "може все някога да потрябват".
loading...
Хобитата на хората са разнообразни в зависимост от техните интереси, култура и вкусове. Хобито се различава от професията по това, че при хората с нисък социален статус, в повечето случаи хобито не носи парични облаги и се практикува в свободното време. Понятието аматьор означава човек, който упражнява някаква професия за удовоствие и получава някакъв доход от това хоби, но не достатъчен да се издържа с него.

Често това, което се извършва от бедните като хоби, за богатите е професия. Това са най-често изкуствата - музика, изобразително изкуство, кино, театър, фотография.

Докато воайорство се нарича маниакалност при бедните мъже да съзерцават и да снимат голи жени, при богатите мъже това се нарича изкуство - Хелмут Нютън, Хю Хефнър. Детска порнография се нарича извратеност при бедни мъже-педофили, но при богатите се нарича художествена фотография - Дейвид Хамилтън.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Едни от най-разпространените хобита са пътешествието и туризмът, плетене, бродиране, изработка на гоблени, рисуване, дърворезба, спорт, игра на шах, карти и табла, градинарство и готвене, както и колекциониране на сексуални партньори или участие в гонки.
Customer and a prostitute (a money pouch is hanging on the wall), tondo of a red-figure kylix
Жетон (spintria) за публичен дом в Древен Рим, с изображение на педерастия.


Колекционерството представлява събиране на определени предмети, представляващи интерес за събиращия ги. Тези колекции са често добре организирани и каталогизирани. След като това какво точно се събира зависи от интересите на самия колекционер, това може да е на практика всичко. Към най-често събираните предмети спадат пощенски марки, древни и съвременни монети, пощенски картички, календарчета, етикети. Някои от тях са толкова популярни, че колекционирането им се означава с определени имена. Събирането на монети се нарича нумизматика, събирането на бракувани, сгрешени монети се нарича ероризъм (англ. error, грешка), събирането на пощенски марки - филателия.


Още по темата:

Фенкултура

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker