Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Intercontinental Ballistic Missile
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Междуконтинентална балистична ракета

Междуконтинентална балистична ракета (съкратено МКБР), на английски: Intercontinental Ballistic Missile (ICBM); на руски: Межконтинентальная баллистическая ракета (МБР), е балистична ракета с голям обсег на действие, да позволява полет между континенти. За междуконтинентални обикновено се смятат ракети с обсег на действие над 5.500 километра. МКБР са много скъпи, де факто са ракети носители, които се използват в космонафтиката и за военни цели почти винаги служат за носители на ядрено оръжие.

ICBM са междуконтинентални балистични ракети, изстрелвани от земята. Submarine Launched Ballistic Missile (SLBM) са междуконтинентални балистични ракети, които се изстрелват от подводници/кораби.

Междуконтиненталните балистични ракети са оръжия за масово поразяване, разработени по време на Студената война. Първата дееспособна междуконтинентална балистична ракета е стартирана през 1957 г. от СССР.

МКБР се изстрелват вертикално и по-голямата част от траекторията си изминават в космоса. МКБР са в състояние да изминават разстояние от 13.000 км. Руската ракета "Р-36" (NATO-Codename: SS-9 Scarp) още през 1962 г. е била в състояние да порази всяка точка от Земното кълбо.

Поради голямата си маса, първоначално МКБР са били разположени в подземни тунели, в които да бъдат в непрекъсното движение, за да не могат да бъдат локализирани и унищожени от врага. През 1980-те СССР вече произвеждат междуконтинентални балистични ракети на мобилни платформи - камиони и влакове, които са в непрекъснато движение по територията на СССР и е трудно да бъдат локализирани от САЩ (ако военнослужещите, които ги управляват, не носят със себе си iPhone). САЩ не произвеждат никога междуконтинентални балистични ракети на мобилни платформи, а инвестират във военни бази в близост до руската, корейската, китайската граници. Американските Intercontinental Ballistic Missile са в силози на територията на САЩ. Това се показва и във филма "Човекът, който спаси света".

През 1980-те САЩ разполагат с над 10.000 ядрени бойни глави, респективно Русия - 9.000 ядрени бойни глави.
RS-24 Yars
RS-24 Yars


Тъй като все още не съществува надежна отбрана срещу междуконтинентални балистични ракети, единствената възможна реакция на държавите е, в случай на изстреляни срещу тях ICBM, те от своя страна също да стартират своите ICBM срещу агресора.

Междуконтиненталните балистични ракети са единствените известни до този момент оръжия, които са в състояние ефикасно да поразят територията на САЩ, с което МКБР са и единствената защита на народите, от Новия световен ред. За разлика от терористите, които поразяват само бедните хора, от които никой не се интересува, то МКБР са в състояние да поразят и паразитите в техните gated community.


Още по темата:
loading...
Противодействие срещу междуконтинентална балистична ракета

Известни междуконтинентални балистични ракети

Русия успешно изпробва междуконтинентална балистична ракета РС-12М «Тополь»

Русия планира над 40 нови междуконтинентални балистични ракети

Крилата ракета

Военен бюджет

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker