Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Деца на любовта
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Деца на любовта

Ius primae noctis е причината, поради която хората през средните векове лишавали от наследство първородното си дете. В някои държави съществува поверие, че жената ражда първородното си дете, което прилича на мъжа, с когото жената в миналото си е имала голяма любов. Жените не успяват да се омъжат за този, когото най-много харесват и решават да пробутат дете от него на този, който е мераклия да се ожени за тях.

Ако все пак се приеме, че правото на първата брачна нощ е легенда, обичай или че е имал символичен характер, то той е целял да легитимира естествения порив на средновековните жени, в надпреварата им да имат секс със феодала. Жените е трябвало да са девствени до сватбата, но в случай че се окажели дефлорирани, то според това право е трябвало да им бъде простено, защото са го направили с феодала.

На днешно време това право на първата нощ, се изразява в законови ограничения в някои страни, мъжа да прави ДНК-тест за бащинство, без съгласието на съпругата си и без заведено съдебно дело за развод.

Според германското законодателство (§ 169 StGB), мъж който тайно направи ДНК-тест за бащинство, подлежи на наказателна отговорност. Но жена, която е пробутала кукувиче дете на съпруга си, не е отговорна за измамата. Важното е някой да издържа извънбрачните деца от богати мъже и за държавата е безразлично кой ще е Zahlesel. (на немски жаргон "Zahlesel" - "плащащо магаре" - мъж, който плаща сметките на жените.)

В съвременното демократично общество, използването на служебно положение или материална зависимост с цел С-експлоатация, се наказва:

Чл. 153. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.)
Който се съвкупи с друго лице, като го принуди към това чрез
използване на служебната му или материална зависимост
от него, се наказва с лишаване от свобода до три години.


Точно по какъв начин се договарят жените, които си търсят работа, с мъжете които предлагат работа, официално не е известно а и няма писмени сведения. Не е известно, дали на интервюто за постъпване на работа, жените са "активния пол". Не е известно и дали на интервюто жените дават само "капаро", а пълна програма има след подписване на трудовия договор.

Характерно за демокрацията на 21-ви век е младите жени в обедната си почивка да поръчват в ресторанта обяда им да бъде пакетиран "за вкъщи". За да не се усъмни шефа им и да ги уволни. Че тогава пак се връщат в махалата при бедните мъже.

При демокрацията няма "право на първата брачна нощ", но има право на всяка обедна почивка.

За средновековието не е известно дали на феодалите им се е налагало, да се ползват от правото си на първата брачна нощ или е ставало по инициатива на крепостните селянки, много преди първата брачна нощ.

Интересно е и дали феодалите помежду си са си разменяли крепостните селянки за разнообразие, както на днешно време жените си сменят работодателите. Но за това също липсват писмени сведения, както и в бъдеще ще липсват писмени сведения за това как през 21-ви век са назначавали жени на работа.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Известна представа за любовта през средновековието, дава филмът "Другата Болейн", оригинално название: "The Other Boleyn Girl" (2008), Режисьор Джъстин Чадуик.

Филмът тематизира не правото на първата брачна нощ, а правото на всяка брачна нощ за господаря. Всички са в очакване, господаря да си избере дама за вечерта. А той, господарят не си губи времето с излишно флиртуване, а направо съобщава на тази, която си е харесал, в колко часа да го посети в стаята му.


Още по темата:

Феодализъм, средновековие

Жизненият стандарт през средновековието
loading...
Култура през средновековието

Феодализмът в България

Търговия с роби през средновековието

Право на първата брачна нощ

Фридрих Енгелс за Ius primae noctis

Ius primae noctis в изкуството

Право на първата брачна нощ в България

Съвременна интерпретация на феодализма

Разлика между робовладелски строй, феодализъм и капитализъм

Кораб за роби

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker