Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Измекяр Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Измекяр

Измекяр или измекярин от старо-турски hizmetkâr, е остаряла дума, която означава слуга, ратай, наемоработник. Измекяр произлиза от hizmet = „служба“ + персийската наставка kar. Думата измекяр се е използвала през феодализма за безимуществени, изкарващи прехраната си като прислуга срещу топло легло и храна.

Съвременната употреба на думата измекяр има негативен характер. В смисъл на марионетка, колаборационист, лакей, васал, соросоид, подставено лице.

Марионетката не взима суверенно решения, управлява се от друг, докато измекяринът има собствена воля, но я е изтъргувал доброволно, продал се е за пари - подразбира се, че се е продал да върши мръсната работа на господаря си, на чорбаджията, който му плаща.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В повечето европейски езици се употребява думата лакей. В югозападна България общоприет синоним на думата измекяр е 'пороминец' (произхождащо от района Пороминово).
loading...

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker