Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Лустрация

Терминът лустрация означава политическа форма за легитимиране на нов политически режим. Лустрация (от латински Lustration) в римската религия е понятие за празнично очистване и изкупуване на вина. Lustration в древен Рим е представлявала важна част от римската култура.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


На днешно време лустрация е отстраняването на политически обременени служители (предимно от обществения живот). Понятието лустрация придобива популярност по време на прехода на иточно-европейските държави към пазарна икономика и тяхната геополитическа преориентация. В Германия наример се проверяват досиета на бивши служители от тайните служби на ГДР - Staatssicherheit (MfS или Stasi).

В България още от 10.11.1989 се чуват предложения за лустрация и отстраняване от ръководни длъжности на бивши комунисти и агенти на Държавна сигурност.

Практическо приложение тези вопли в България не получават, тъй като именно бившата комунистическа номенклатура и доносниците за бившата Държавна сигурност, на днешно време са най-усърдните лобисти на американските "инвеститори" в България. И ако те бъдат отстранени, в политиката ще останат само националисти, а това именно САЩ не желаят.

Copyright:www.aliceswonderland.eu

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker