Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Палатът на Людмила Живкова
Палатът на Людмила Живкова в София
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Людмила Живкова
1942-1981

Людмила Тодорова Живкова е родена на 26 юли 1942 в село Говедарци/България, в семейството на Генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и Мара Малеева-Живкова. Людмила Живкова, е майка на Тодор Славков, от брака си с Иван Славков и е майка на Евгения Тодорова Живкова, от първия си брак с Любомир Стойчев.
Людмила Живкова и Леонид Брежнев
Людмила Живкова и Леонид Брежнев


През 1965 г. Людмила Живкова завършва Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ), а през 1970 г. и история на изкуствата в Москва/СССР. Започва работа в Института по балканистика, през 1971 г. защитава дисертация на тема "Англо-турските отношения 1933–1939 г.", за която специализира в колежа Сейнт Антоний в Оксфорд. През 1974 г. се хабилитира.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


loading...
По време на социализма, за Людмила Живкова се твърдеше, че била абсолвентка на университета в Оксфорд. В действителност Людмила Живкова вероятно е била гост-студент в Оксфорд, тоест имала е право да посещава лекции, но не е имала право да се явява на изпити, тъй като не е издържала успешно приемните изпити и не е била приета за редовна студентка.

От 17 юли 1979 до 21 юли 1981 год. Людмила Живкова е член на Политбюро на ЦК на БКП, а от 3 юли 1975 до 21 юли 1981 година председател на Комитета за култура, с ранг министър на културата. Между 1976 и 1981 година е народен представител в VII и VIII Обикновено Народно събрание.

Людмила Живкова е известна с широката си активност в областта на културата, както и с възгледи, отворени към Запада. Като министър на културата, Людмила Живкова прави опити за реформи.

В разгара на Студената война, в края на 1970-те, Людмила Живкова организира различни културни мероприятия и чествания, като например Международната детска асамблея „Знаме на мира" под егидата на ЮНЕСКО, „1300 години България“, както и изложба в столицата в галерията на ул. Шипка 6, под заглавие "Художникът на работа в Америка". В нея се показват "картини" от New American Painting Show - упадъчен стил в изобразителното изкуство, така наречения абстрактен експресионизъм, за който 30 години след смъртта на Людмила Живкова, става известно, че е финансиран от ЦРУ и Рокфелер.

Случайно или не, всички ученици и студенти, изучаващи по онова време история на изобразителното изкуство, получавали отлични оценки, в случай че демонстрирали пред изпитващите, познания за абстрактния експресионизъм.

Тези, които са се срещали лично и са разговаряли с Людмила Живкова помнят, че тя не блестеше с интелект, нито имаше ораторски качества, когато четеше онова, което ѝ бяха написали. Както впрочем и всички останали потомци на комунистическата върхушка.

Апогеят на кариерата на Людмила Живкова е организирането на детската асамблея "Знаме на мира", за което през декември 1979 г. Живкова заминава за САЩ, да получи награда от Курт Валдхайм - бивш нацистки офицер от СС, по онова време генерален секретар на Организацията на обединените нации. Покрай това "турне" Людмила Живкова посещава и Мексико, с което СССР по онова време опитва сближаване, от стратегически съображения.

"Турнето" на Людмила Живкова до ООН е съпроводено от турне на българския детско-юношески симфоничен оркестър "Филхармония Пионер", който изнася концерт в залата на Общото събрание на ООН в Ню-Йорк. Американската преса реагира със суперлативи за българския оркестър, като го нарича върха на човешката цивилизация - баснята за Лисицата и враната.

Апогеят на кариерата на Людмила Живкова съвпада с най-сериозната, за епохата на комунизма, рецесия в България. Дали Людмила Живкова е осъзнавала последствията от сближаване на България със Запада, но го е правела единствено от материална изгода, т.е. била е главният актьор на петата колона? Или е повярвала на американската пропаганда, както многобройните интелектуалци, които по онова време се въодушевяват от русофобска истерия и се възхищават от лъскавите западни стоки? Вероятно истината за Людмила Живкова ще остане завинаги тайна.

САЩ по време на Студената война, подработват слабоумни или корумпирани политици, които да откъснат държавите си от СССР. Както през 2015 г. в България, строителни фирми, близки на българското правителство, подработват председателите на домсъвета по сградите, с цел да прокарат санирането.
Курт Валдхайм
Обер-лейтенант от СС Курт Валдхайм (по средата)
по време на Втората световна война


САЩ не успяват да убедят Тодор Живков в "единствено правилния път", чрез дъщеря му Людмила Живкова, но успешно манипулират Николае Чаушеску, да откъсне Румъния от СССР, за което световните лихвари се отблагодаряват с кредити за Румъния, погасяването на които силно влошава жизнения стандарт на Румъния през 1980-те.

В последствие приятелят на САЩ - Nicolae Ceaușescu, става инатлив и неудобен и се налага да бъде убит набързо. Както и приятелят на САЩ - Садам Хюсеин, след като прави услуга на САЩ, да подпали война срещу Иран, в последствие бива отстранен от САЩ, по целесъобразност.

"We have no eternal allies and we have no perpetual enemies.
Our interests are eternal and perpetual, and those interests
it is our duty to follow."

Henry Temple, 3rd Viscount Palmerston

"Ние нямаме вечни съюзници и нямаме постоянни врагове.
Нашите интереси са вечни и постоянни, и тези интереси
са наши задължения, които трябва да следваме."

Хенри Палмерстън (1784–1865) -
министър председател на Великобритания


Още по темата:

Слухове за Людмила Живкова

Кризата на социализма в България

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker