Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Окупация
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Окупация

Окупация, от латински език: 'occupatio' - „заемам“, в международното право е временно военно заемане от въоръжените сили територията на противника. Трябва да се диференцира военната окупация от "следвоенния окупационен режим", който по правило се договорира след специални международни съглашения на държавите-победители, конкретно за дадената страна или територия, с цел изпълнение на условията на договора за капитулация.

Режимът и правовите норми на военните окупации са формално определени със специални международни спогодби, приети на IV хагска конференция от 1907 г., а също и от Женевската конвенция от 1949 г. и протоколите към тях от 1977 г. Съгласно тези международни документи, военната окупация е временно заемане от въоръжените сили на дадена държава на територията на друга държава.

За да се приложи термина 'военна окупация' е необходимо формално държавите да се намират в състояние на война, като не е важно дали обявяването на тази война е било след съблюдаване на необходимите формалности или без тях.

Окупацията се отличава от анексията. При анексия местно политическо ръководство не съществува, а населението на анексираната територия става население на окупаторите, подчинява се на тяхното законодателство и теоретически има равни права с окупаторите.

При окупация политическото ръководство се осъществява от местни колаборационисти, които се опитват да внушават чрез местната пропаганда, че държавата им била суверенна, а окупаторите били техни партньори.

В практиката окупацията се реализира от мъжете на победилата във войната държава, които мъже имат право да се ползват от жените на победените, но обратно - мъжете на победената държава нямат право да се ползват от жените на победителите. По време на окупацията на Франция не германки раждат деца от французи, а французойки забременяват и раждат деца от нацисти. По време на Прехода към демокрация в България не американки и западно-европейки раждат от българи, а българки раждат от западняци.
Deutsches Fräuleinwunder
Първите германки-чудо, които получават виза да посетят победителите във Втората световна война
loading...
Международните съглашения, приети на IV хагска конференция от 1907 г. и на Женевската конвенция от 1949 г. не регулират статута на окупацията на Източна Европа от САЩ, след края на Студената война. Тъй като Студената война формално, а и практически не е война, а продължителен мир, който оказва положително влияние върху техническия прогрес, икономиката, демографията и човешкото развитие и на двата враждуващи лагера.


Още по темата:

Деца от окупация

Окупацията на Франция

Демографска криза по време на окупация

Интимна окупация


www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker