Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Неоколониализъм

loading...
Неоколониализъм (от старогръцки νέος néos „нов“ и колониализъм) е понятие, характеризиращо отношенията между държави и концерни от така наречения 'Първи свят' и държави от така наречения 'Трети свят', след отмяна на колониалното право през 20-ти век.

Неоколонилизмът е "Sequel" на колониализма - и двете форма на паразитизъм на Западните индустриални държави върху останалата част от света.

Идеологически колониализма, Западът интерпретира като цивилизиране на варварски народи, а неоколониализма, като демократизиране на диктатури. В действителност Западът често си служи с инсталиране и подкрепа на диктаторски режими в Африка, Азия и Латинска Америка, които обслужват интересите на мултинационални концерни, а не интересите на местното население.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


След Перестройка, неоколониализма се разпростира и върху държавите от така наречения "Втори свят" - източно-европейските държави по време на комунизма. След преминаването им към пазарна икономика, жизнения стандарт на източно-европейските държави стремително пада, като някои от тях, например България, вече имат стандарта на живот на страните от "Третия свят".


Още по темата:

Методите на неоколониализма

Последствия от неоколониализма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker