Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
оръжие за масово унищожение
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Ядрено оръжие

Ядреното оръжие е взривно устройство, което използва освободената енергия или друг вид разрушителни ефекти, причинени от ядрени реакции. В историята две атомни бомби са били взривени над вражеска страна, като и двете от САЩ в края на Втората световна война. Първата експлодира на 6 август 1945 над Хирошима и носи названието „Малчугана“. САЩ пускат и втора бомба над Нагасаки с кодовото название „Дебелака“, която е от имплозивен тип и носи плутоний. Тези две бомби причиняват смъртта на около 200.000 души, предимно цивилни, от тежки травми в резултат на експлозиите, а в дългосрочен план умират много повече след години, заради поетите големи дози радиация.

Употребата на тези оръжия довежда до спора, доколко необходимо е било използването им. След Хирошима и Нагасаки, атомни бомби са взривявани над две хиляди пъти по различни поводи, като ядрени опити и за демонстративни цели. Страните, които са взривявали такива оръжия са: САЩ, СССР , Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан и Северна Корея.

Атомната бомба е прототипът на ядрено оръжие. Работният ѝ принцип се основава на деленето на ядрата на тежки, нестабилни елементи, като уран-235 или плутоний-239. Протичащата реакция е неконтролируема и верижна, довеждаща до имплозията на ядрения материал вътре в бомбата и последващо отделяне на огромно количество енергия под формата на лъчение, светлина и топлина.

При среща със свободно летящ неутрон, атомните ядра на тези елементи го поглъщат, изпадат в нестабилно състояние и се разделят на две нови ядра (разделянето е несиметрично – едното ядро е по-леко). При този процес излитат и няколко свободни неутрона. Когато средният брой разлитащи се неутрони от едно разделяне, които разделят други ядра, е точно 1 (по-реалната ситуация е този брой да е много близо до 1), тогава масата на ядрения материл се нарича критична. Такова състояние на горивото се поддържа управляемо в атомните реактори. Ако се събере достатъчно количество нестабилно атомно гориво на едно място, толкова че средният брой на разлитащите се неутрони от едно разцепване, които се сблъскват с други ядра, да е над 1, ще започне верижна реакция – във всеки следващ момент броят на летящите неутрони и разцепващи се ядра ще се увеличава. При такава ситуация ядреният материал е в надкритична маса.

Дали дадено количество атомно гориво образува подкритична, критична или надкритична маса зависи от геометричната форма на горивото, от неговата плътност, както и от заобикалящите го или смесени с него други вещества, които могат да поглъщат, да забавят или да отразяват летящите неутрони.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Сърцевината на атомната бомба е обградена от отражатели, направени най-често от берилий (в сплав), които са конфигурирани в точно определена форма. При започване на верижната реакция те не позволяват на разлитащите се неутрони да напуснат сърцевината и ги отразяват, така че ядреният материал да не изгуби натрупаната от реакцията енергия. Това довежда до имплозия на плутония/урана в бомбата, и после във взрив. Самата верижна реакция се стартира чрез т.нар. „лещи“ от малки количества експлозив, които при взрива си насочват енергията към ядрото на бомбата. Целият този процес продължава частица от секундата.

Най-често използваните материали за атомни бомби са уран-235 и плутоний-239, по-рядко се използва уран-233. Възможно е нептуний-237 и някои изотопи на америция също да могат да се използват за ядрени оръжия, но не е ясно дали това някога е правено.

Ядреното оръжие е оръжие за масово унищожение. Всичките му форми разрушават и правят негодна за обитаване голяма територия около мястото на взрива. При употребата му се отделят големи количества радиоактивни отпадъци. Ядреното оръжие е основното стратегическо оръжие след Втората световна война и остава такова до настоящия момент.

На днешно време притежанието на ядрено оръжие и междуконтинентални балистични ракети, поради заплаха от мащабно поразяване на всяка точка от Земното кълбо, играе ролята на сдържащ фактор срещу поривите на империализма.

В историята е известен един случай, когато държави са се отказвали от ядреното си оръжие - Беларус и Украйна, с надеждата, че Запада ще инвестира в тяхната икономика. И Западът наистина инвестира:
2001: Беларус - "Зубър".
2004: Украйна - "Оранжева революция".
2006: Беларус - "Васильковая революция"
2013: Украйна - "Евромайдан"


Още по темата:

Водородна бомба

Ядрени опити

Неутронна бомба

Германия подготвя цивилното население за ядрена война

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker