Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Тестиране на атомна бомба, по време на военно учение 'Desert Rock' на 01.11.1951 в Невада/САЩ
Тестиране на атомна бомба, по време на военно
учение "Desert Rock" на 01.11.1951 в Невада/САЩ
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Ядрени опити

Освен измервания, относно функционалността и пораженията от ядрените оръжия, ядрените опити служат и за пропаганда. Особено през Студена война, враждебните нации демонстрират военната си мощ, чрез заплашване на противника. На днешно време Северна Корея демонстрира готовността си да окаже съпротива на нарастващата заплаха от САЩ.

Ядрените оръжия още през 1950-те биват усъвършенствани за грандиозни разрушения. СССР изпробва най-голямата водородна бомба в историята на човечеството - AN602 "Царь-бомба" с 60 мегатона тротилов еквивалент. AN602 е 4000 пъти по-мощна от тази над град Хирошима и три-четири пъти по-мощна от най-мощната американска водородна бомба - "Castle Bravo" с 15 мегатона тротилов еквивалент.

Ударната вълна от експлозията на AN602, при проведения експеримент на остров Новая Земля, е била толкова силна, че даже след третата ѝ обиколка около Земята, е можела да бъде измерена.

За разлика от ядрените изпитания на СССР, американският ядрен експеримент "Castle Bravo" завършва с облъчване на 236-те жители на остров Rongelap Atoll, както и облъчване моряците на японски кораб 第五福竜丸, голяма част от които получават тежки изгаряния, някои от тях умират от лъчева болест, а американците плащат на близките им парично обезщетение, за нанесените "колатерални щети".

През 1960/61 Франция провежда четири ядрени опити в населени места в Алжирска Сахара, в близост до Reggane (رقان‎). 30.000 души са жертвите на френския милитаризъм.

Радиоактивното облъчване "Fallout" вследствие проведените ядрени експерименти през 20-то столетие, не се ограничават само до местността на експеримента, а повишават радиацията на цялото Земно кълбо.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


През следващите десетилетия развитието на технологиите е насочено към намаляване калибъра на термоядреното оръжие. В началото на 21-то столетие имаше слухове, че вече съществуват ядрени оръжия, които е възможно да бъдат пренасяни на гръб. Истински интересно ще стане, когато технологиите достигнат до производство на ядрени бомби, които да могат да се пренасят в джоба. Защото нито една империя, в историята на човечеството, не е била разрушена от вън. Всички са рухвали отвътре.
loading...
На 05.12.2012 год. САЩ провеждат отново ядрен опит в щат Nevada с кодово наименование "Pollux". По мнение на САЩ, субкритични ядрени опити не противоречали с интернационалните договори за забрана на ядрените опити. Но от извършения ядрен опит на Северна Корея през февруари 2013 год., САЩ са силно възмутени и инспирират ООН за санкции срещу непослушните диктатори.

"Quod licet Iovi, non licet bovi."
"Това, което е разрешено за Юпитер,
за добитъка не е разрешено."

- латинска поговорка.


Още по темата:

Ядрени опити по страни

Overkill

"Надпревара във въоръжаването"

Стълкновения по време на Студената война

САЩ подготвят Европа за ядрена война

Човекът, който спаси света

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker