Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Михаела Дановска/Michaela Danowska
Михаела Дановска alias Oda Jaune с немския художник Jonathan Meese потънала
в скръб малко след смъртта на съпруга ѝ - мултимилионера Jörg Immendorff
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum
Oda Jaune / Michaela Danowska Oda Jaune / Michaela Danowska Oda Jaune / Michaela Danowska Oda Jaune / Michaela Danowska Oda Jaune / Michaela Danowska

Успешните българки на прехода

Михаела Дановска/Michaela Danowska, известна под псевдонима „Oda Jaune“ (Според някои западни медии тя е родена под името Susan Michaela Warsteit), родена на 13 ноември 1979 г. в София/България е българска художничка. В зависимост от произношението на псевдонима на Михаела Дановска, то на английски език е Ода Джун, на немски Ода Яуне, на френски Ода Жун, а по българските казионни медии я пишат Ода Жон. Михаела Дановска произхожда от художническо семейство - баща ѝ е график, а по-голямата ѝ сестра Йоана Дановска също е следвала живопис в Дюселдорф при A.R.Penck.

В интервю пред "Frankfurter Allgemeine Zeitung", цитирано от Deutsche Welle, Oda Jaune заявява, че започнала кариерата си през 1989 с изрисуване на плакат, на който комунистическата партия била изобразена като труп. Тогава тя е била на девет години. Също младият, бъдещ президент Росен Плевнелиев беше рисувал плакат за несъществуващ протест в деня на оставката на Тодор Живков.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Родителите на Михаела Дановска я отдават на 13 годишна възраст да учи в Хайделберг/Германия във Waldorfschule. Още по време на Османското владичество, между поробените немюсюлмански народи също е имало родители, които са отдавали дъщерите си "да учат" в харема на султана. Както казваше съпругата на Ердоган: "Харемът е училище, подготвящо жените за живота". Но на Михаела Дановска подготовката за живота в Германия не ѝ харесала и след една година се върнала в България.

На 17 годишна възраст родителите на Михаела Дановска отново я изпращат в Германия и тя, вече помъдряла, забърсва 52 годишния проф. Йорг Имендорф, приятел на канцлера на Германия - Герхард Шрьодер. Jörg Immendorff е пленен от красотата на 17 годишната българка и я приема в майсторски клас в Академията по изкуствата в Дюселдорф / Kunstakademie Düsseldorf, където Михаела Дановска следва от 1998 г. до 2003 г.

Според германските медии, Jörg Immendorff от 1998 г. страда от амиотрофична латерална склероза (АЛС), при която болните най-често доживяват от 3 до 5 години. През юли 2000 г. Ода Яуне се омъжва за 34 години по-стария от нея Йорг Имендорф. През 2001 г. Михаела Дановска ражда дъщеря Ида.

Казват, че идеалната двойка е жена с минало и мъж с бъдеще. При Oda Jaune е точно обратното: Мъж с минало и жена с бъдеще.
loading...
На 18 август 2003 г., немската полиция в стая № 207 в дюселдорфския луксозен хотел Steigenberger Parkhotel (който струва по 1000 евро на вечер) арестува Йорг Имендорф по време на секс-оргия с девет проститутки и голямо количество кокаин. По думите на съветника и кума на Jörg Immendorff - Helge Achenbach (статия от булевардния вестник "EXPRESS" от Köln), Jörg Immendorff често е искал от своя приятел суми от по 25.000 евро за заплащане на скъпи медицински процедури, които в последствие се оказват секс-оргии.

На 20.07.2004 г. Jörg Immendorff (вече на инвалидна количка) е на подсъдимата скамейка пред Düsseldorfer Landgericht. При разразилия се обществен скандал Oda Jaune заявява пред медиите:

"Die Journalisten haben mir dann sehr viele
Fragen gestellt, auf die ich nicht geantwortet
habe[...] Und dann habe ich nur gesagt, dass
ich zu meinem Mann stehe und ihn nicht verlassen
werde[...] Es war mir sehr wichtig klarzustellen,
dass ich zu ihm halte."

"Журналистите ми задаваха много въпроси, но
аз само им казах, че твърдо заставам зад съпруга
си и нямам намерение да го напускам."

(Как да го напусне, като го чака да го наследи.)

След това идват въпроси като:
"Guckte seine schöne Frau bei den Orgien zu?"
"Наблюдава ли неговата мацка оргиите?"


Следват статии под заглавие:
"Skandal-Künstler Immendorff und seine schöne Oda:
Jetzt malt seine Ehefrau nackte Orgien-Mädchen"
"Скандалният творец Имендорф и неговата красива Ода:
Сега рисува неговата жена голи момичета за оргии"


По-късно, когато всичко отзвучава, Михаела Дановска заявява пред медиите:
"Ich fühle mich befreit von der Vergangenheit.
Ich sehe das Ganze als erledigt an [...]"
"Чувствам се освободена от миналото.
За мен всичко свърши [...]"


На 28.05.2007 г. Jörg Immendorff умира и оставя апетитно наследство.

Герои на прехода

Михаела Дановска / stage name - Oda Jaune със своите рисунки на кафяво-сиви мутанти без лице и без ръце едва ли ще остане в историята на българските художници. Но със сигурност ще остане в историята на българския преход към демокрация, под девиза: «Дошла, съблякла се, победила». (Коя ли жена на този свят не си мечтае да изтърпи няколко години оргии и да наследи милиони?)

България е имала герои-защитници на отечеството като Цар Ивайло, герои-революционери като Левски, поети като Ботев и художници като Владимир Димитров-Майстора. България има и една българка, омъжена за султана на Османската империя. България вече има и герои на прехода, които по време на социализма не можеха да се изявят, защото имаше "Желязна завеса". И западни   ценители на женска красота не можеха свободно да се обслужват в България, както при демокрацията.


Още по темата:

Изложба на Ода Жон

Псевдонимът Oda Jaune

Стилът на Oda Jaune

Oda Jaune в интервю пред немско-френската телевизия ARTE

Наследството на Йорг Имендорф

Как източно-европейките завладяват богатия Запад

Брак по сметка

Възрастова разлика в любовта

Деца от окупация

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker