Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Marià Fortuny - The Odalisque
Marià Fortuny - The Odalisque
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Одалиска
Jean Paul Flandrin - Odalisque with Slave
Jean Paul Flandrin - Odalisque with Slave


Одалиска се нарича робиня/наложница в харем. Думата идва от турската дума odalik (اوطه لق) - "камериерка", "слугиня", което пък идва от oda (اوطه) - "спалня" или "стая", т.е. слугиня, която споделя спалнята с работодателя си. Вероятно от там и псевдонимът на Михаела Дановска - Oda Jaune.

В Османската империя, одалиска се е наричала слугиня, камериерка с бяла кожа, която е обслужвала султана или други високопоставени мъже в империята. Одалиските са прислужвали на жените на султана и са били под патронажа на майката на султана - Валиде султан. Според историци, повечето одалиски в харема на султана са били грузински и черкезки робини.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Думата одалиска се използва и в смисъл на държанка, конкубина или любовница на богат мъж.
loading...
В изобразителното изкуство - ориентализма на 19 век, изобразяването на одалиски е чест сюжет. Те са част от много еротични картини от тази епоха, които са едновременно и пропагандни творения, които целяли да осмеят конкурента на европейската цивилизация - Османската империя.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker