Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
PKK
ПКК - лого
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Работническа партия на Кюрдистан

Работническа партия на Кюрдистан - ПКК (PKK), след 2002 приела името KADEK, и от 2003 – Kongra-Gel (KGK) е марксистко-ленинска националистическа организация, ползваща се със силно влияние сред кюрдите в Турция, Сирия, Иран, Ирак. Организацията е в списъка на терористичните организации на Турция и на някои държави от ЕС. ПКК е военното крило на Политическата партия на Кюрдистан, която е официално регистрирана в Турция и има свои представители в Меджлиса (турското Народно събрание).

От 1984 г. PKK си поставя за цел да основе в териториите обитавани от кюрдско население самостоятелна кюрдска държава, която да притежава социалистически облик. Първата военна операция на организацията е проведена на 15 август 1984 г., докато към 1992 г. турското правителство оценява силите на ПКК на 8000 бойци.

Голяма роля за развитието на въоръжената борба на организацията изиграва Абдула Йоджалан – Апо, който е заловен от турски командоси в гръцко посолство в Африка, след като е бил предаден на Турция, от израелското разузнаване.

Абдула Йоджалан е осъден на смърт от турски военен съд, но впоследствие и след застъпничеството на редица държави присъдата му е заменена от турския президент с доживотен затвор, който той излежава и до момента. От началото на своите терористични действия през 1984 година до 2012 година, ПКК отнема живота на около 40.000 души. На свой ред партизаните на ПКК и техните сподвижници сред мирното кюрдско население са подложени на репресии от турските сили за сигурност, което е и един от основните проблеми – спазването на човешките права и политическите свободи – пред евроинтеграцията на Република Турция понастоящем (в тази насока е становището както на Европейската комисия, така и на Съвета на Европа). ПКК дефинира своята дейност като национално-демократична революция. Според идеите на организацията в кюрдските райони е налице преплитане на класовото потисничество с националното потисничество. Именно срещу тези две явления ПКК води своята борба като се стреми към свобода и право на самоопределение на кюрдския народ в собствените му земи чрез отхвърляне влиянието на чуждите държави. Освен това ПКК дълго време е разглеждала себе си като продължител на идеите на Октомврийската революция в Русия.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени
eXTReMe Tracker