Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Просперитет
Просперитет
loading...
Просперитет в икономиката означва период на конюнктурен подем на икономиката, при което се повишава жизнения стандарт на обществото. Характерно за периода на просперитет е оптимизъм както при индустриалци, така и при потребители. Синоним на икономически просперитет е икономически бум. Антоним на просперитет е икономическа криза.

Просперитет може да има както цялото общество, така и само отделен индивид. Но винаги просперитета на едни се гради на провала на други. Просперитет на цялото население на Земята не може да има.

Междувременно изтъркано пропагандно клише е, че пробивните, амбициозните, позитивните и трудолюбивите хора при капитализма забогатявали.

Възможностите за просперитет зависят колкото от отделния индивид, толкова и от обществото и конюнктурата в определен момент, но с амбициозност и трудолюбие никой в човешката история не е преуспял, още по-малко при капитализма.

Просперитет при комунизма

При социализма, възможностите за просперитет са ограничени, за сметка на минимизиране рисковете за западане, с напредване на възрастта, характерно за пазарната икономика. Това на практика означаваше, че при комунизма веднъж завършили образование, в рамките на 1-2 години младите специалисти си намират адекватно, удовлетворяващо ги работно място, на което в повечето случаи остават до пенсия. Но това работно място не им дава перспектива да забогатеят до толкова, че да престанат да работят, както например успешните българки на прехода.

Просперитет при капитализма

Характерно за капитализма е, че хората които са достигнали относително висок социален статус, благодарение на талант в професията си, но нямат собствен бизнес, с напредване на възрастта стават все по-малко търсени като специалисти и все повече западат. Например един президент на фирма с напредване на възрастта става началник отдел, един началник отдел става редови служител, а един редови служител става безработен.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Повечето професии са свързани с техническия напредък и младите специалисти са по-конкурентноспособни и най-често по-ниско платени като начинаещи, а и често все още живеят при родителите си, не изхранват семейство и не са претенциозни относно заплащането.

На практика това означава, че при капитализма един инженер, след завършване на висше образование на 26-27 годишна възраст започва да работи по специалността си. Вече към 40 годишна възраст, ако все още не е започнал собствен бизнес, той бива уволнен, при което вече е по-трудно да започне работа на друго място пак като инженер, тъй като на пазара има току-що завършили млади специалисти. При тази ситуация инженерът се принуждава да търси друга работа, например чертожник или учител по математика и физика, за по-ниско заплащане от това, което е получавал като инженер.

Звездите на Холивуд като застареят и вече не ги канят за участие, започват да се снимат в B-Movie: Nicolas Cage, Robert De Niro, Antonio Banderas, Gerard Butler, Jean-Claude Van Damme, Julianne Moore, Faye Dunaway.

Изключение от това правило са инженери, архитекти и пр. специалисти, които наследяват бизнеса на родителите си. При тях също има риск, вследствие погрешен мениджмънт да провалят бизнеса, но този риск е изключетелно малък, в сравнение с риска на 40 годишна възраст все още да работят на трудов договор.


Още по темата:

Най-търсените специалисти в Източна Европа

Популярността на американските технологии

Соросоидите крадат

Елитни американки-войнички си публикуваха порно-селфи във Фейсбук

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker