Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Пожар в Райхстага
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Подпалването на Райхстага

До 1990 г. операцията под фалшив флаг - "Der Reichstagsbrand" от 27 февруари 1933 г. се наричаше "Подпалване на Райхстага". В духа на Новия световен ред, операцията е преименувана на "Пожарът в Райхстага".

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Подпалването на Райхстага (на немски: Der Reichstagsbrand) е палеж на Райхстага (парламента на Германия в Берлин), извършен от нацистите в Германия на 27 февруари 1933 г. около 21:25 ч.

През нощта на 27 февруари 1933 г. е запален Райхстага в Берлин. По искане на канцлера Хитлер, президентът Хинденбург издава на следващата сутрин извънреден декрет „За защита на народа и държавата“ (Verordnung des Reichspräsidenten zum Schutz von Volk und Staat vom 28. Februar 1933 (RGBl. I S. 83), който казва: „Ограниченията на личната свобода, на правото на свободно изразяване на мнение, включително свободата на пресата; на правото на събиране и съюзяване; и нарушаването на поверителността на пощенските, телеграфните и телефонни комуникации и постановления за претърсване на домове, заповеди за конфискуване и ограничение на собствеността.“ За целта, нацистите обвиняват Георги Димитров за подпалването на Райхстага.

Въпреки привидни усилия на пожарникарите, Райхстага е обхванат от пламъци. Пожарът е потушен около 23:30 ч., но пленарната зала е напълно унищожена. Почти веднага на мястото на пожара пристигат видни функционери на НСДАП - Херман Гьоринг, Йозеф Гьобелс и Адолф Хитлер. В близост до Райхстага веднага е заловен полугол 24-годишният нидерландски комунист Маринус Ван дер Любе. Той веднага признава, че е действал сам с намерението това да послужи за знак за всеобщо въстание. Според признанията му той счупил прозорец, влязъл в сградата и използвайки подпалки и ризата си, запалил огън.
Подпалването на Райхстага
Последствията от Подпалването на Райхстага са аналогични на последствията от терористичните акции - Атентатите от 11 септември 2001 г., след което започва Война срещу терора. Хитлер и Гьоринг заявяват, че това е заговор на комунистите. Събитието е използвано от режима на Хитлер, който става канцлер само месец по-рано, за да въведе рестриктивни мерки в Германия: обявява извънредно положение и подканва президента Паул Хинденбург да подпише декрет, с който да отмени гражданските права, залегнали във Ваймарската конституция.
Гьоринг след Подпалването на Райхстага
Комунистическата партия на Германия (КПГ) е забранена, започва интензивно преследване на леви политици. Само за няколко дни са арестувани над 4000 комунисти, както и лидери на други партии - социалдемократически и либерални, вкл. депутати. Анулиран е изборният вот за комунистите, като по този начин нацистите събират необходимите 2/3 от гласовете (441 гласа „за“, 84 гласа „против“) и прокарват закона, дал на Хитлер неограничена власт за 4 год.
loading...

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker