Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
символът за саботаж - дървена обувка
Символ на саботаж е обувката сабо
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Саботаж

Саботаж е преднамерено подривно действие на лице, група лица или цели държави, по време на война или в мирно време, с цел да се нанесат вреди на съоръжение, машини, заводи, определена индустрия или цели държави.

За първи път за саботаж започва да се говори през 19-ти век, по време на Индустриалната революция, като форма на класова борба. Във Франция започват да стават множество аварии на новите механични станове, които изместват ръчното тъкане. Тъй като механичните станове произвеждат много повече продукция, с по-малко хора, често недоволните работници хвърляли своите груби дървени обувки – сабо (на френски: sabots), в движещите механизми на машините. От там идва и символът за саботаж - дървена обувка.

Извън класовата борба, саботажни действия се прилагат от корпорации или цели държави, за разоряване на други държави и изкупуване на индустрията им на символична цена от така наречните лешоядни фондове. Пример за това е така нареченият преход към демокрация и пазарна икономика.

При военни действия и терористични акции, често се използва и сродното понятие диверсия.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker