Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Бурлаки на Волге
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Обществен строй

Под обществен строй, обществено-икономическа формация, обществена форма, социална система или обществена система, в социологията, политиката и историографията се разбира исторически обусловена структура и организация на социума.

До този момент от човешката история е имало шест обществени формации: Първобитно безкласово общество, робовладелски строй, феодализъм, капитализъм, комунизъм и фашизъм.

Всички обществени формации в историята на човечеството, са класови общества. Единствено за първобитно-общинния строй се предполага, че е бил безкласов.

Всички досега прилагани обществени формации са икономически системи на устройство на човешкото общество, основани на експлоатация на по-голямата част от населението, по правило 90% от населението, в полза на паразитираща прослойка привилегировани, съставляваща 10% от населението.

Изключение прави така нареченото социалистическо общество, от времето на комунизма в Източна Европа, което също е класово общество, но при него класата привилегировани съставляваше не повече от 1% от населението.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Общественият строй трябва да се диференцира от формата на държавно устройство - монархия или република, както и политическата система - президентска република, полупрезидентска република, парламентаризъм, еднопартийна система, пряка демокрация. За разлика от тях, общественият строй обхваща и недържавни аспекти, като социални и културни практики и икономически структури.


Още по темата:
loading...
Преход от една икономическа система в друга

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker