Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Precariat USA
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Социален реализъм

Социален реализъм е поджанр на драмата - течение в Западното кино и литература, третиращо безнадежния живот на работническата класа в западните индустриални държави. Характерни похвати са тематизиране живота в панелните блокове в предградията на големите градове, като Париж, Лондон, в САЩ - обитаващите фургони - trailer park, коптори и бунгала в Япония гетата около градското бунище.

Героите в социалния реализъм са примитивни, но не са лишени от мечти. Мъжете се напиват, жените проституират и оставят отглеждането на децата си, на мъжете.

Филми от жанра социален реализъм имат социална и социално-критична насоченост, а не развлекателна насоченост и не са непременно ориентирани към печалба. Например филмът "Joe" (2013), режисьор David Gordon Green, въпреки високите оценки на критиците и участието на холивудски звезди като Никълъс Кейдж, при бюджет $4.000.000, получава приходи от продадени билети $371.897. "Додескаден" (1970) е също касов провал.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Към социалния реализъм на западното кино, би могло да се причисли и пост-съветската кино-драма ("Lilja 4-ever") от началото на 21-ви век. Руският социален реализъм тематизира не прекариата, а прослойката интелектуалци, загубили своя социален статус при прехода към пазарна икономика.
loading...
Характерно за руските филми от жанра социален реализъм, е че не завършват с Happy End. Любовта и доброто не възтържествуват - възтържествува корупцията и брака по сметка.

Във второто десетилетие на 21-ви век възниква разновидност на жанра социална драма, при който само мъжете в дадена държава биват интерпретирани като изпаднали, нискоинтелигентни, без каквато и да била перспектива за просперитет: "Вяра, любов и уиски", "Левиафан" (2014), "Географът си пропи глобуса".

За да имат достъп богатите държави до националните блага на бедните държави, неолибералите внушават, че държавата е лош стопанин и трябва всичко да се приватизира. За да имат достъп мъжете от богатите държави до жените от бедните държави, неолибералите внушават, че местните мъже са провалили се наудачници.

Социален реализъм трябва да се диференцира от социалистически реализъм, характерен за епохата на комунизма.


Филми от жанра социална драма / социален реализъм

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker