Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
София в началото на 20-ти век
София в началото на 20-ти век
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Жизненият стандарт в България 1878-1944 г.

Определяне на жизнения стандарт с ИЧР започва от 1990 г. За периода от Втората световна война до 1990 г. съществуват статистики на БВП, които се основават на от части противоречиви оценки на големите банки - Международния валутен фонд и Световната банка (World Bank). За периода преди Втората световна война съществуват хипотези, относно брутния вътрешен продукт на отделните държави. За периода преди 1900 г. дори не се знае точният брой на населенето на Земята.
Булевард Мариа Луиза (бившият булевард Георги Димитров) и джамията на Централни Хали в София в началото на 20-ти век
Булевард Мариа Луиза (бившият булевард Георги Димитров )
и джамията на Централни Хали в София в началото на 20-ти век

След Освобождението през 1878 г. България практически не е имала индустрия, а само примитивно селско стопанство. Единствените обществено достъпни източници, относно този период от българската история, са статии на соросоиди, които се концентрират в хвалебствия относно управлението на русофоба Стефан Стамболов, споменават и за изграждане на железопътна мрежа, която през 1912 г. достигнала 2.000 км., а пътната мрежа до 1911 г. достигнала 9.000 км. А през 1901 г. била пусната първата електрическа трамвайна линия в София.

Според соросоидните източници, банките в България, основани в началото на века: "Търговска банка", "Кредитна банка", "Българска лотарийна банка", "Балканска банка", "Българска ипотекарна банка", били със съвместно участие на чуждестранни капитали, но не споменават кои са били чуждестранните инвеститори.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Това, което е известно, е че по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878, подплашени турци са разпродавали евтино българската земя на българи (не на руснаци!), които българи след Освобождението са станали най-богатите хора в България. Земята на България по онова време е била единственото благо, тъй като България не е имала индустрия.

Три години след Деветосептемврийския преврат, през 1947 година комунистическото правителство, след влязъл в сила акт, приет от 6 Велико Народно събрание, провежда национализация на частни индустриални и минни предприятия и одържавяване на застрахователното дело. При тази национализация не е известно, да са изпищяли чуждестранни собственици на фабрики и заводи в България, което ще рече, че чуждестранни инвеститори в България за периода 1878-1944 г. не е имало.
loading...
През периода 1878 г. - 1944 г. голяма част от населението на България все още се е прехранвало с натурално стопанство. Старите хора говореха, че до 1944 г. българите са купували от магазина само газ и сол. Обувки са си шиели сами от свинска кожа, дрехи от вълната на овцете, храната сами са я произвеждали, а водата я вадели от кладенци и не им се налагало да я плащат на западни "инвеститори", като Veolia Water.
Ремонт на битова електроника през 1935 г. - цена 60 лева
Ремонт на битова електроника през 1935 г. - цена 60 лева

От 1878 г. до 1944 г. населението на България е нараснало около два пъти. Това ще рече, че средно българите са имали по пет деца, а голяма част от жените не са работели (за поддържане броя на населението един и същ е необходимо жените да раждат средно по 2,1 деца). С пет деца практически не е възможно една жена да работи. След 1944 г. голяма част от възрастните жени в България получаваха земеделска пенсия, защото преди 1944 г. нищо не са работили.

През периода 1878-1944 с една мъжка заплата, например заплата на служител в банка, служител в общината, учител, свещеник, е било възможно да се изхранва 7-членно семейство, защото по онова време не е имало чуждестранни "инвеститори", които българите да изхранват.


Още по темата:

Цени и заплати в Европа в края на 19-ти век и началото на 20-ти век

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker