Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Подводница
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Подводница

Подводницата е вид плавателен съд, който е специализиран да може да се потопява и да извършва подводна работа за продължителен период от време. Понякога подводниците са наричани и подводни лодки (подводная лодка, Unterseeboot). В по-тесен смисъл подводници се наричат морските съдове със самостоятелно задвижване и голям екипаж, за да се отличат от неавтономните подводни апарати (батискафи и други подобни).
Немска подводница от Втората Световна война
Немска подводница от Втората Световна война

Днес има два основни вида подводници: дизело-електрически и атомни. И двата вида се задвижват чрез електродвигател, който в първия случай се захранва с електрически ток от дизелов генератор и акумулатори, а във втория - от атомен реактор.

Атомните подводници, за разлика от дизеловите, са в състояние да се придвижват под вода до 6 месеца, но не могат напълно да екранират облъчването от реактора, което освен че е нездравословно за екипажа им, по радиацията лесно ги локализира противника. Локализацията на вражеските подводници се осъществява предимно по шума и топлината, която излъчват. Русия твърди, да произвежда гребния винт на подводните лодки, по специална технология за редуциране на шума, която технология Русия пази в тайна.

Съвременните немски подводници от клас 212, се захранват от дизелов генератор и горивни клетки. Това им позволява да останат под вода до три седмици в относително тих режим и без да излъчват топлина. Американските атомни подводници от клас „Лос Анджелис“ имат водоизместване над 6000 т., а тези от клас "Сийуулф" (на английски: Seawolf — морски вълк) - над 9000 т. (при дължина - над 100 m, ширина - 12 m, подводна скорост - 35 възела, надводна скорост - 25 възела).

Апогеят на подводниците бе по време на Студената война.

Идеята за боево предназначение на подводен плавателен съд е на Леонардо да Винчи. По-късно обаче той унищожава този свой проект. През 1538 година трима гърци правят в река Тахо при Толедо демонстрация пред император Карл V на устройство, с което се потапят и изплуват без да се намокрят и да изгасят пренасяния от тях огън.


Още по темата:
loading...
Стълкновения по време на Студената война

Руски подводници пред САЩ, а американски бойни кораби пред Китай

Руска подводница пред бреговете на Шотландия

Русия нанесе ракетен удар с крилати ракети от подводница

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker