Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Transatlantic Trade and Investment Partnership
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

TTIP

Подписването на Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) е планирано от САЩ за 2015 г. На английски - Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) е споразумение за свободна (не честна!) търговия и закрила на инвестиции между САЩ и Евросъюза. Условията по договора се обсъждат от юли 2013 г. и се славят с непрозрачност, скрити и неизгодни за ЕС клаузи.

Целта на споразумението е да отпаднат ограничения в тарифите, стандартите, да бъде намалена или изцяло отменена социалната защита на наемоработниците, да бъдат намалени разходите на работодателите, да бъдат туширани всички намаляващи печалбите фактори, като защита на потребителите, здравеопазване и защита на околната среда.

Целта на ТПТИ е и да въведе качествено нова форма на договаряне. За разлика от договорните отношения, регламентирани още от Римското право, TTIP е договор, при който едната от договарящите се страни изготвя клаузите по договора, а другите страни нямат право дори да го прочетат, преди да го подпишат.

Освен това ТПТИ предвижда въвеждане на наднационални, частни арбитражни съдилища - Investor-state dispute settlement (ISDS). Тези арбитражни съдилища ще решават споровете в рамките на договорената защита на инвестициите, но без възможност за обжалване на решенията им пред независим съд, както е в досегашната съдебна практика, още от времето на древен Рим.

В досегашната практика сумите, които са били присъждани от арбитражни съдилища като обезщетение на инвеститори, например при национализация, са били в сферата на милиардите. Според критиците на TTIP, такива арбитражни съдебни дела са пряка заплаха за демокрацията.

Характерно за споразумението ТПТИ е, че договорените клаузи са тайна, както за депутатите от Европарламента, така и за националните правителства и депутатите в правителствата на отделните държави членки на ЕС. Никой европейски политик няма право да чете конкретни пасажи от текста на споразумението ТПТИ.

Според президента на германския Бундестаг - Norbert Lammert: Извънредните разпоредби по достъпа до TTIP-документите, при които депутатите са изключени, са напълно неприемливи. (Die exklusiven Zugangsregeln zu TTIP-Dokumenten, bei denen Abgeordnete ausgeschlossen werden, seien völlig inakzeptabel.) Norbert Lammert планира в средата на септември 2015 г. да обсъди тази тема с президента на Европейската комисия Jean-Claude Juncker и да изиска да се разреши политиците да хвърлят един поглед въру документите.

Европейската комисия е публикувала на страницата си в интернет само повърхностно общите клаузи на споразумението ТПТИ, като се оправдава с американското правителство. А САЩ разрешава достъп до документите само на подбрани съветници от министерството на икономиката на Германия, но не и за депутати от парламента.

Но това не е проблем за българското правителство, което така или иначе не чете договори:

"Никой от нас не е прочел и цифра колко
България ще спечели от "Южен поток" 🛢."

Бойко Борисов


Още по темата:

Германия е основният инициатор преговорите за TTIP да бъдат замразени

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени


eXTReMe Tracker