Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
лихвар
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Лихварство и банкерство

Лихварство е предоставяне на пари под неоснователно висока лихва, при възползване от ситуацията на изпаднал в беда търговски партньор. На днешно време лихварството се нарича кредит, кредитно дело, кредитиране, финансиране, инвестиране. А лихварите ги наричат финансисти, предприемачи.
Лихварство
Лихварството е известно още от древността, дори преди появата на парите. Отначало давали кредит в натура - семена или скотове. А при погасяване на кредита животните, например кравите отдадени в кредит, се връщали на лихваря заедно с родените от тях телета.

Още в древността е било известно, че лихварството е най-голямото зло за човечеството - източник на паразитизма в човешкото общество. Аристотел в своето произведение "Политика" описва лихварството като противоприродно.
Лихварски медал
Лихварски медал: "Дали евреин или християнин, лихварят е гадняр" (1923)

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В Древна Русия, а по-късно и в Руската Империя, лихварството се е считало за неморално и е било преследвано от закона, ако превиши определено ниво на лихвата. В Древна Русия се е считало, че земеделието и промишленото производство се увеличават за сметка на труда, а парите се увеличават посредством лъжа, тъй като лихваря не полага труд.

Ислямът осъжда лихварството. В някои ислямски държави лихварството е забранено - Иран, Пакистан. В съвременното ислямско тълкувание, кредитиране и банкерство се допускат или без лихвен процент или срещу ограничена лихва, която изключва злоупотреби.
loading...
Юдаизмът забранява отдаване на пари под лихва, но само на съотечественици и единоверци. За отдаване на пари под лихва на чужденци, юдаизма не поставя ограничения:

«От чужденеца изисквай, а на брат
си му прости...ти ще даваш заеми на
много народи, но ти самия няма да
взимаш заеми и ти ще господстваш
над много народи, а те над теб няма
да господстват.»

- Второзаконие (הַדְּבָרִים) - петата книга от Библията, от
Стария завет и от Петокнижието
(петте Мойсееви книги)


loading...
Християнската религия заклеймява заемането на парични средства срещу лихва. Папа Климент V през 1311 г. е заплашвал с отлъчване от църквата всеки владетел, който разрешава лихварство или в протежение на три месеца не отмени предсъществуващо постановление, което разрешава лихварство.

През средновековието, лихварство не се допускало и често изниквал остър недостиг на заемни средства. В тези случаи религиозните власти съзнателно си затваряли очите, когато паството им заема пари от друговерци.

С отдаване на заеми се занимавали основно евреите, които били и основното религиозно малцинство. Дискриминационните порядки, по отношение на достъпа на евреите до определени професии през средновековието, в съчетание с юдейското разбиране, че забраната за лихварство не важи при сделки с неевреи, специализират евреите в лихвари. Поради това при настъпване на икономически и финансови кризи, последвани от социални вълнения, евреите с тяхната религия - фарисейска или двулична, ставали периодично прицел на религиозно насилие.

В ново време, след Френската революция, старият морал бил забравен и "еврейският занаят" бил институционализиран посредством банките. На днешно време лихварите се наричат акционери, банкери и инвеститори. Най-важният източник, от който богатите увеличават богатствата си, са акциите. По данни на MSCI World-Index, акциите в световен мащаб са увеличили цената си с 13,2%. Според S&P 500 в САЩ акциите са поскъпнали с 13,4%. Stoxx Europa 600 Index се е покачил след юни 2012 почти с 20%.

И само някой да посмее да ги критикува, веднага финансираните от тях медии го обвиняват в антисемитизъм и конспирации.

Докато в миналото лихварството е било заклеймявано и забранявано от религиите, то при неолиберализма на днешно време лихварството се издига в култ, богаташите се възприемат с ентусиазъм, тях "независимите" медии ги наричат "Генератор на работни места". Адолф Хитлер, според спомените на съвременниците си, е ненавиждал лихварството, свързвайки го с омразните му еврейски банки и високата лихва.

В изкуството, лихварството се заклеймява в произведения на Гогол - «Портрет», Фьодор Достоевски - «Престъпление и наказание», А.С. Пушкин, Вергилий, Данте - «Божествена комедия», Оноре дьо Балзак - «Gobseck», филм «Клетка» (2015) режисьор Элла Архангельская.

Синоними на лихвар: Инвеститор, бизнесмен, олигарх, магнат.


Още по темата:

Космополитизъм

Глобализация и глобализъм

Банкстер

Билдърбъргска група

Джордж Сорос

Рокфелер

Голдман Сакс

Михаил Ходорковски

Джеймс Пол Варбург

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker