Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Инвеститор
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Лешояден фонд

Терминът лешояден фонд (на английски vulture fund, на немски Geierfonds), е разговорно название на инвестиционен фонд и хедж фонд, който е специализиран с придобиване на ценни книжа на фирми, концерни или държави, които са изпаднали в неплатежоспособност, предимно в големи количества и много под номиналната им стойност.

Целта на лешоядните фондове не е да инвестира в предприятия, от дейността на които да реализира печалба, а от продажба на остатъците от фалирали предприятия, да реализира печалба.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Терминът носи името си от лешояди, които търпеливо кръжат над жертвата, за да се възползват от нейното отслабване.

Нормално ликвидационната стойност на отделните части от фалирало предприятие, би трябвало да е по-ниска, от колкото стойността му ако предприятието продължи да функционира. В практиката лешоядните фондове изкупуват предприятия или цели държави, които те самите, чрез саботажи, корупция, ембарго и пр. подривна дейност, са довели до фалит, с цел да снижат под номиналната стойност изкупната им цена.

В други случаи саботажната операция се провежда, като първоначално се купува голямо количество акции на един отрасъл или цяла държава, а след това изведнъж тези акции се разпродават, което предизвиква финансова криза, като например хедж фонда на Джордж Сорос - "Quantum Funds", който спекулира в източноазиатските пазари на акции и недвижими имоти.

Синоними на инвеститор: лихвар, бизнесмен.


Още по темата:

Управление на хедж фонд

История на хедж фонд

Дейността на лешоядните фондове в България
loading...
Лихварство и банкерство

Банкстер

Преход от планова към пазарна икономика

Фордизъм и постфордизъм

Финансова криза

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker