Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Варшавски договор
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Варшавски договор

Варшавският договор (Организация на Варшавския договор - ОВД) или официално "Договор за приятелство, съдействие и взаимопомощ" е основата на военно-политически съюз на страните в Източна, по време на Студената война.

Вaршавският договор получава името си от града, в който е подписан. Целта на този пакт е постигане на споразумение за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. ОВД е основан на 14 май 1955 г. за защита от НАТО (основан през 1949). ОВД официално е разпуснат през юни 1991.

Членове:
Русия Съюз на съветските социалистически републики
Албания (1946-1992) Народна република Албания, оттегля се (1961) заради идеологически разлики, официално напуска (1968)
България (1971-1990) Народна република България
Германия Германска демократична република, присъединена 1956
Полша Полска народна република
Румъния (1965-1989) Социалистическа република Румъния
Унгарска народна република (1949-1956) Унгарска народна република
Чехословашка социалистическа република Чехословашка социалистическа република

Вaршавският договор е подписан от всички социалистически страни от Централна и Източна Европа без Социалистическа федеративна република Югославия, която поради идеите на Тито, решава да заеме неутрална позиция. Членовете на Варшавския договор се задължават да се защитават един друг, ако един или повече от тях е нападнат.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В договора не се конкретизира дали нападението може да е само отвън или също включва опити за Цветни революции отвътре. Поради това през 1956 г. в Унгария и 1968 г. в Чехословакия ("Пражката пролет"), войските на Варшавския договор се намесват да потушат опитите на соросоиди за преврат.

Албания спира да подкрепя съюза през 1961 г. в резултат на китайско-съветския разкол, в който твърдолинейният сталинистки режим в Албания застава на страната на Китайската народна република, и официално се оттегля от Вaршавския договор през 1968 г.

В Албания не е било разрешено притежанието на частни леки коли по време на комунизма, а чужденците, които са посещавали Албания с лека кола, са били длъжни да я оставят на границата, по време на престоя им в Албания.

През 1970-те Хенри Кисинджър изиграва важна роля в изграждане на така наречените "неутрални" държави като Китай и Индия, с цел да бъдат манипулирани срещу СССР - "Стратегия тройната ос - Китай, Русия, САЩ".
loading...
Китай в началото на 1970-те предявява териториални претенции към СССР - китайско-съветския пограничен конфликт, което се оказва кокошката със златните яйца за американската външна политика - така наречената "Пинг-Понг-Дипломация". И Китай бива построен за силен враг на Русия, подобно на Западна Германия чрез Маршал план. През 1979 г. САЩ скъсват дипломатически отношения с Тайван, в знак на солидарност с Китай, който не признава Тайван за суверенна държава. На 03. декември 2016 г. Donald Trump телефонира с президентката на Тайван Цай Инвен/蔡英文, с което слага край на идилията на САЩ с Китай, от времето на Студената война.

През епохата на Студената Война, САЩ протежират всички врагове на СССР , в това число и диктатори и терористи, които впоследствие като бумеранг се обръщат срещу създателите си.

Бостонският терорист Джохар Царнаев отдавна е бил известен на FBI и е получавал стипендия в САЩ.

The enemy of my enemy is my friend.
عدو عدوي صديقي.
El enemigo de mi enemigo es mi amigo.
Der Feind meines Feindes ist mein Freund.
Врагът на моя враг е мой приятел.
Още по темата:

Жизнен стандарт в страните от Варшавския договор

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
Всички права запазени
eXTReMe Tracker