Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
оклеветяване на уебстраници в интернет
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Web of Trust

'Web of Trust', съкратено 'WOT' - в буквален превод "мрежа на доверието" е една от най-големите американски платформи за оклеветяване на уебстраници в World Wide Web. 'Web of Trust' функционира предимно чрез инсталиране на приставка - 'plug-in', която е софтуерен компонент, който се инсталира в допълнение към браузъра. Автори на платформата за оклеветяване са Sami Tolvanen и Timo Ala-Kleemola. Седалището на компанията е в Хелзинки / Финландия, но услугата се предоставя от САЩ. Разширението за браузърите се предлага за "Mozilla Firefox", "Internet Explorer", "Opera", "Google Chrome" и "Apple Safari".

loading...
Принципът на действие е всеки соросоид пардон потребител, който е инсталирал приложението, да оценява по шестобална система всяка посетена от него страница в интернет, по отношение на благонадежност и достоверност на предлаганата информация - 'Trustworthiness' и доколко е безопасна за деца - 'Child Safety'.

Оценката от потребителите се сумира и се публикува в проценти. Най-високата оценка е 100, оценки над 90 означават отличен, оценки между 60 и 70 означават добър, а оценки под 40 означават слаб.

Т.е. "Web of Trust" не е нищо друго освен черен списък, който уж милиони независими потребители в интернет съставят безплатно - crowdsourcing, но окончателното решение за оценяването на уебстраниците в интернет се осъществява от собствениците на проекта - американците. Аналогичен проект, но за съставяне на 'бял списък' с привилегировани уебстраници е „Open Directory Project“ (ODP), известен като „DMOZ“.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Подобна система за оценяване е била прилагана в публичните домове на нацистките концентрационни лагери. Клиентите на проститутки след всеки сеанс са записвали във ведомостта на лагера, дали са доволни от жената. И когато се съберели трима недоволни клиента, жената е била изпращана обратно в общите помещения с останалите жени, обречени на глад, студ и тежка физическа работа.

На същия принцип функционира и Фейсбук: Когато множество соросоиди подадат сигнал за някой профил, че разпространява нелицеприятна за САЩ информация, ръководството на Facebook блокира профила. Също и Facebook, както Web of Trust, продава личните данни на потребителите си за пари.

Неудобните уебстраници в интернет не могат да бъдат блокирани от американците, в случай че не нарушават законите, тъй като интернет (все още) е децентрализиран и не е собственост на една (хипер-) държава. Но посредством такива черни и бели списъци, търсачките в интернет дават преднина на определени уебсайтове, а други изпращат в трета глуха.


Още по темата:

Web of Trust продава личните данни на потребителите

Списък на соросоидните медии

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


















eXTReMe Tracker