Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Антагонистична игра
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Антагонистична игра

Антагонистична игра или игра с нулева сума в игровата теория, характеризира некооперативна игра, при която сумата от печалбите и загубите на всички играчи, е равна на нула.

Голяма част от колективните игри, са антагонистични игри, например покер, шахмат, както и хазартните игри. Всички стратегически игри за двама играчи, при които крайния резултат е победа, реми или загуба, се причисляват към игрите с нулева сума, ако победата се интерпретира с +1 точка, реми 0 точки и загуба -1 точка.

В края на играта сумата е винаги нула:
А печели и Б губи: +1 + -1=0
Реми - няма победител: 0+0=0
А губи, а Б печели: -1 + +1=0

Формално антагонистическата игра може да бъде представена като [X, Y, F], при което X и Y са множество стратегии на първия и втория играч, а F е функция от печалбата на първия играч. Тъй като интересите на играчите са противоположни, F е едновременно и загубата на втория играч.

В игровата теория, игрите с нулева сума са математически еквивалентни на игрите с константна сума. При игрите с константна сума, общата печалба не е равна на нула, а е равна на една константа. Ако се разглежда като печалба, предварително разпределена между играчите, то те играят за преразпределението ѝ със сума равна на нула.

Например ресурсите на Земята са константа, а отделните държави водят борба помежду си за преразпределението им. И всяка криза: Финансова криза, Петролна Криза и пр., за едни държави означава срив във икономиката, за други - печалби. Изкуствено поддържания от Германия нисък обменен курс на еврото носи на Германия търговски излишък от 300 милиарда долара за 2016 г., за сметка на търговски дефицит на останалите членове на Евросъюза, както и за САЩ.
loading...
През 1820 година разликата в собствеността,
притежание на богати и бедни държави е била в съотношение 3:1
През 1950 година съотношението е 35:1
През 1990 година съотношението е 74:1

Богатите държави не са забогатели от това, че са съградили блага, а от това, че са отнели благата на бедните държави, защото ресурсите на Земята са строго ограничени и не могат непрекъснато да се увеличават, както се увеличава паричната маса.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението, през 1970 г. България е била два пъти по-бедна от най-развитите Западни страни: Западна Германия и Япония. В момента (2014) България е десет пъти по-бедна от евроатлантическите си "партньори".

Благата в една държава също са константа, в случай че тази държава не води завоевателни войни за заграбване благата на други държави. И гражданите в тази държава водят борба за преразпределение на благата в нея.

Единствено по време на война с друга държава, гражданите до голяма степен не са конкурентни и между тях няма антагонистични отношения.

При пазарната икономика, характерна за капитализма, конкуренцията на пазара е игра с нулева сума, при която успеха и печалбата на един от предприемачите, е равен на загубата и провала на другите предприемачи.

Класовата борба, характерна за всички досега известни обществени системи, е антагонистична игра с нулева сума. Успехът и печалбата на привилегированата прослойка от обществото - богатите, е равен на провала и загубата на онеправданата прослойка от обществото - бедните.

За да има един мъж харем с десет жени, трябва други девет мъже да останат без жена.

При партньорството между западно-европейските държави и източно-европейските държави, членки на Евросъюза, успехът и повишаване жизнения стандарт на Запада е равен на провала и понижаване жизнения стандарт на Източна Европа.

жизнения стандарт в Източна Европа и САЩ за периода 1990-2014 г.
Падане на жизнения стандарт в Източна Европа,
респективно повишаване жизнения стандарт в Германия и САЩ
за периода 1990-2014 г.

Играта на САЩ с останалата част от света, е игра с нулева сума. Успехът и печалбата на САЩ, при демократизирането на някоя държава е равен на провала и загубата на държавата, която е била демократизирана от САЩ.

Успехът на китайската икономика в последните години е равен на затъването в дългове на американската икономика.


Още по темата:

При всяка криза един губи, а друг печели

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker