Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Желю Желев посреща Ричард Ран и Роналд Ът
Желю Желев посреща Ричард Ран и Роналд Ът
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Желю Желев
(03.03.1935 - 30.01.2015)

loading...
Желю Митев Желев е български философ-дилетант (доктор на философските науки) и политик на прехода. Желю Желев става държавен глава на България между 1 август 1990 и 22 януари 1997 г.: 4-ти и последен председател на Народна република България и 1-ви президент на Република България (22 януари 1992 - 22 януари 1997).

Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в село Веселиново, област Шумен. Професионалната си кариера Желю Желев започва на 25 годишна възраст не като специалист, а по комсомолска линия. Желю става щатен (на заплата) секретар на Общинския комитет на ДКМС в родното си село, където през 1960 г. е приет за член на БКП.

Както "Трасетата за плъхове" за нацистките военопрестъпници са били подготвени далеч преди края на Втората световна война, така и бъдещите политици на прехода в България, като Желю Желев и Нешка Робева, са били подготвяни още през 1960-те и 1970-те. В духа на ПЕРЕСТРОЙКА през 1982 година излиза книга на Д-р Желю Желев "Фашизмът". Казват че в книгата "Тоталитарната държава", която бил написал още през 1967 година, бъдещия президент описвал прилики между фашистката диктатура и социалистическата държавна система. Но Желю Желев не се впуснал в подробности, да обяснява приликите между фашизма и капитализма.

Поставяне на комунизма и фашизма под общ знаменател не е хрумване на Желю Желев, нито на работодателите му. Идеята е описана още през 1944 от един от най-фанатичните неолиберали - Фридрих фон Хайек, в книгата "Der Weg zur Knechtschaft".

В този стил са написани и други книги в зората на неолиберализма, като например книгата на Hannah Arendt - "The Burden of Our Times", издадена в САЩ под заглавие "The Origins of Totalitarianism" през 1951 год. Hannah Arendt (Johanna Arendt) е немска еврейка, която след кратък арест от ГЕСТАПО през 1933 г. имигрира в САЩ. След като публикува книгата си Hannah Arendt получава в същата година американско гражданство.

През 1980-те се пускат слухове в България (вероятно от филантропите с лицемерните усмивки), че Желю Желев бил интерниран и репресиран заради дръзката критика на комунизма, в книгата му "Фашизмът". В едно предаване по БНТ от началото на 1990 г., самият Желю Желев отрича да е бил интерниран, а членството си в БКП мотивира, като желание за преустройство на БКП. Целта на слуховете е била, Желю Желев да придобие култовия статус на дисидент, който по-късно медиите ще стилизират в месия, който повежда народа към светлото бъдеще на лъскавите западни стоки и сладък живот.


Желю Желев е съосновател и първи председател на създадения на 7 декември 1989 г. Съюз на демократичните сили. Като президент на България, Желю Желев приема сърдечно делегацията на апостолите на Българския преход - Ричард Ран и Роналд Ът.


Още по темата:

Тодор Живков

Георги Димитров

Андрей Луканов

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker