Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
loading...
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Ибрикчия

Ибрикчия
В Османската Империя главният домашен слуга на султана се е наричал ибрикчия. "Приватната палата" била последното най-висше ниво на колежа в Enderûn, в който се обучавала личната охрана на султана, както и главния ибрикчия. На днешно време аналогична длъжност е бодигарда на президента и премиера, по време на комунизма - телохранителя на Тодор Живков.

Ибрикчията бил служител на султана, който участвал в ритуала по подмиването - подливал с ибрика и подсушавал с кърпи задника на господаря си, пръскал ануса му с ориенталски аромати и пудра. Впоследствие се създава и длъжността "Главен ибрикчия", който е и едно от най-доверените лица на султана, предвид спецификата на задълженията му.

Съществуват твърдения, че за главни ибрикчии са избирали предимно еничари, както на днешно време в правителството на България избират стипендианти, учили в САЩ и Великобритания.

Главните ибрикчии по време на Прехода към демокрация в България, казионните средства за масова информация наричат олигарси и магнати.

Синоним на ибрикчия е слуга, прислуга, лакей, ратай.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker