Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Фейсбук
Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Какво е социална мрежа?

Неразривна част от интернет са безплатните (а)социални мрежи, като например "Facebook", "Google+", "ВКонтакте", "Одноклассники", "ATOL-BG" и пр. Английският термин Social network се превежда на другите езици буквално и често погрешно. Германски журналисти наричат Facebook не социална мрежа, а 'Datenbank' - база данни. Иронично немците наричат 'Facebook' - 'Fressenbuch' - книга с мутри. Social network са мрежи за комуникации между хората, но не непременно с добронамерена социална насоченост. Както масмедиите са средства за комуникации между хората, най-често с недобри намерения.

В случай че потребителите ползват социалните мрежи за общуване с тесен кръг роднини и приятели, функцията на социалните мрежи е да информират тайните служби относно това кой-кого познава и колко добре го познава, кога и с кого се среща, какво приказва при срещата, а след въвеждане на софтуер за разпознаване на човешко лице, информират и как изглеждат простосмъртните.

Т.е. социалните мрежи са база данни, която се съставя доброволно и напълно безплатно от потребителите, база данни, която е на разположение на господстващите. А в момента, в който потребителите се регистрират в групи, респективно разширят кръга приятели с профили на непознати, социалните мрежи се превръщат в машина за пропаганда и манипулиране.

Алгоритъмът на Фейсбук например е така настроен, че постингите без линк към страница в интернет имат по-висок приоритет и съответно се разпращат от Фейсбук на повече потребители, да бъдат прочетени. Причината е, че когато в един постинг има линк към страница извън Фейсбук, обикновено това е цитат от тази външна препратка, а това е защитен от авторско право материал, който Фейсбук не може да си присвои.

Също по-голям приоритет имат публикуваните във Фейсбук снимки, поради което тролове често постват пропаганда под формата на картинки, с цел да достигне повече потребители. Снимките на потребителите са особена ценност за Фейсбук, тъй като обогатяват база данни на CIA, NSA, а вероятно и на тайните служби на други държави, които заплатят добра цена на Марк Цукерберг.

За всички постинги и качени снимки във Facebook без хиперлинк към страница в интернет (без външна препратка), всеки ползвател преотстъпва авторското си право на Фейсбук, когато потвърждава, че приема общите условия за ползване на социалната мрежа. Защото Facebook предлага безплатен хостинг, в замяна на преотстъпване на авторски права върху текстове, снимки, видео, музика и пр. Facebook няма собствен контент и е базиран на crowdsourcing - ползва този на потребителите.
loading...
Съществуват уебсайтове, които също не разполагат със собствен content, а копират най-четените постинги от Facebook, т.е. получават информация от Facebook, кои постинги и статии са най-четени. И потребителите, които постват във Facebook препратки към талантливо написани статии, Facebook не ги популяризира или дори ги блокира, докато сайтовете-крадци, които са копирали 1:1 техните статии, Facebook ги популяризира.

На практика една и съща статия, публикувана в оригинал, получава 10 посетители, но копирана 1:1 в такъв сайт без собствено съдържание, получава по 10.000 посещения, благодарение алгоритъма на Facebook. Това ще рече, че тези уебсайтове-крадци, се контролират от същото място, от което се контролира и Facebook.

Освен уебсайтове-плагиати, Facebook подрежда на най-предна позиция и сайтове, които разпространяват Fake News

Алгоритъмът на Фейсбук блокира профили, които продължително време нямат приятели, а само пишат мнения по групите във Facebook, особено в случай, че постват линк към политически сайтове в интернет, които не носят изгода за САЩ. Facebook няма за цел да ограничава сутеньорството и проституцията, а да тушира различните мнения. Профили, които очевидно предлагат проституция не биват блокирани от администраторите на Facebook.

По думите на Julian Assange, Фейсбук е "най-ужасяващата шпионска машина, която някога е била изобретена". Най-подробни сведения за хората, за техните лични контакти и отношения, техните роднини, адреси и местоположение, са концентрирани в една база данни, която е на разположение на ЦРУ. Асандж съветва ползвателите да проумеят, че всеки, който кани приятелите си да се присъединят към мрежата Фейсбук, работи безплатно за тайните служби на САЩ.

Ако непознат човек на улицата попита ползвателите на Фейсбук, за името им, точния им адрес, имената на роднините и приятелите им и режима им на живот, те със сигурност няма да му отговорят от предпазливост. Но същите те, във Фейсбук предоставят детайлна информация, относно личните си данни, телефонния си номер, здравословното си състояние и отношения с роднини и приятели, на онези, които ежедневно някъде по света с безпилотни самолети избиват хора, селектирани по метаданни, събрани от социалните мрежи и мобилните телефони.

Без помощта на милионите безплатни "сътрудници", баш демократите с лицемерните усмивки нямаше да могат да проведат толкова много Цветни революции. Защото нямаше да знаят кого да подкупят и кого снайперистите да убият.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Според официални изявления на американски военни стратези, войните на 21-ви век ще се водят на всички нива: Медии, финанси, NGOs, cyberspace. Това ще рече, че проведеният тест на Facebook, е тест за ново оръжие.


Още по темата:

Анонимност в социалните мрежи

Популяризиране чрез Facebook

Facebook помага на плагиаторите

Експеримент на Facebook

Чии тайни служби обслужват социалните мрежи

Кампания на Фейсбук

Ролята на Facebook в хибридната война

Запознанства чрез Фейсбук

Фейсбук пуска безпилотен самолет

Европейският съд в Люксембург срази Фейсбук

Печалбата на Фейсбук е намаляла

Германия съди Фейсбук

Групи във Фейсбук

Китай филтрира интернет и блокира GMail, Twitter и Facebook

Сгащиха Фейсбук за политическа цензура

Дезинформация от Фейсбук

Фейсбук - снъфвидео

Лъжата на Фейсбук

Популярността на американските технологии

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker