Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!

Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Разкритията на Edward Snowden

През юни 2013, светът узна на кого служи интернет. 29 годишният Edward Snowden копира и публикува документи за проекта "PRISM", от които се изяснява, че американската тайна служба NSA събира информация за потребителите от цял свят, чрез Google, Facebook, Microsoft, Apple, Skype и Yahoo, но официално без тяхно знание.

Лицемерието достига до там, че през ноември 2013 год. шестте най-големи интернет концерни на САЩ: Google, Facebook, Apple, Microsoft, Yahoo и AOL, изпращат съвместно протестно писмо до американския конгрес, заради нанесени икономически щети на концерните, в следствие шпиониране на потребителите им.

Малко по-късно се разбира и че британската тайна служба GCHQ се самообслужва в интернет. При нея програмата за шпиониране на човечеството се нарича "Tempora" и тя събира многократно по-подробни лични данни за интернет-потребителите, от американската "PRISM".

Според журналистически разследвания на ARD-Magazin "Panorama" и "Süddeutschen Zeitung", немските тайни служби Bundesnachrichtendienst са предавали на САЩ GSM-телефонните номера на подозрителни личности. А американците са използвали GSM-телефоните за насочване на безпилотните самолети, за избиване на подозрителните личности.

BND твърдят, че данните от GSM-телефоните били не особено прецизни, за насочване на оръжия. Не е и нужно да са прецизни, както е известно при акции на дрони, колатералните щети са особено високи, но това не смущава никого в САЩ.

XKeyScore - Software за шпионаж, с която САЩ услужили на германските си колеги, можела да се използва и за локализиране на отвлечени граждани. Но до този момент не е известен случай, при който отвлечени хора да са били намерени от полицията чрез GSM-телефоните им.

Германското списание "Der Spiegel" публикува ранг-листа на страните подредени по приоритет за шпиониране от NSA. Базирайки се на документ, който Edward Snowden е предоставил на "Der Spiegel", най-отгоре в списъка стоят Русия, Китай, Иран, Пакистан, Северна Коря, Афганистан, следвани от Германия, Франция и Япония, които в приоритета за шпиониране стоят пред Италия и Испания. Според NSA, Германия се причислява към групата на 30-те държави, които са третокласни партньори.

Това естествено не е новина за средно интелигентните, които отдавна се досещат, че интернет не е създаден да информира и развлича бедните, още по-малко пък да им предоставя безплатен телефон. Новина е за онези, които поради умствена ограниченост си мислят, че техните лични данни не са интересни за никого и че те самите няма какво да крият.

На 23 Юни 2013 става известно, че Едуард Сноудън е излетял от Хонконг за Москва с полет "SU 213", въпреки съдебен иск от САЩ за екстрадирането му и доставянето му пред американски съд, по обвинение за разкриване на държавни тайни.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


По-късно на 23 Юни 2013, очевидци са видяли Сноудън да напуска летището в Москва с дипломатическа кола. Съдебният иск от САЩ за екстрадирането му от Русия, въпреки заплахите от Вашингтон, според международното право не действа на неутрална територия, като чужди посолства и дипломатически автомобили.
loading...
Пред медиите Путин си измива ръцете като Пилат Понтийски с думите "Колкото по-бързо Snowden си намери убежище, толкова по-добре и за него и за нас". А политици като Жириновски даже излизат с предложения, да го били разменили за руснаци, излежаващи присъди в американски затвори, които вероятно са престъпници.


Още по темата:

Популярността на американските технологии

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker