Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
цигани
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

loading...
Катун

Катун се нарича временен стан с палатки на цигани през лятото. Също катун означава група цигани-номади, които живеят на палатки и се придвижват с каруци, покрити с платно. Сродни понятия са гето, фавела.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Етническият произход на циганите не е изяснен, както и на повечето народи по света. Само фактът, че външно приличат на индийци и пакистанци, съвсем не означава, че произлизат от Индия. От политическа коректност циганите ги наричат 'рома' и 'синти', тъй като исторически думата цигани се е използвала като обидна дума и циганите често са били подлагани на репресии.

Рома и синти са се разселили по всички шест континента. Характерно за езика и музиката на роми и синти е, че е еклектика от фолклора и езика на местните култури, в регионите където живеят. В България например циганската музика, наричана за благозвучие 'чалга' или още по-модерния термин на прехода - 'поп-фолк', е еклектика от български, сръбски, румънски и турски фолклор. Музиката на циганите в Испания е еклектика на испанския фолклор и т.н. Тъй като циганският език, както и циганската музика нямат писменост, те се изменят много по-бързо от останалите езици и фолклор.

В България ромите са дошли заедно с Османската империя преди 600 години.


Още по темата:

Ромите забогатяват от бежанците

Българките раждат 0,8 деца, ромките - 4 деца

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker