Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Мутра Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Мутри

В периода на преход към демокрация и пазарна икономика, в България навлиза терминът "мутра". Прототип на "мутри" са башибозуците в Османската Империя, както и българите-чорбаджии. На днешно време се наричат бизнесмени.

В широкия смисъл понятието "мутра" често се използва като синоним на лакей, бирник, подставено лице, на чието име са недвижими имоти, заведения, фирми, а печалбите от предприятията, подставеното лице изпраща на "инвеститорите" на другия край на света. За добре свършената работа, на подставеното лице се разрешава да кара джип и да вози мацки.

loading...
По правило истинските собственици на благата не са особено щедри към своите лакеи и понякога се налага юридическите собственици да се занимават с несвойствена за милионер работа: Собственик на хотел собственоръчно поправя покрива на хотела си, собственик на жилищен блок, собственоръчно ремонтира жилищата, които отдава под наем.

"Мутра" в тесния смисъл на това понятие е рекетьор (изнудвач), гангстер, наемен убиец.

Първоначално "мутри" са бивши спортисти, улични побойници, наркоразпространители, асоциални. Държанките или съпругите на "мутрите" се наричат "мутреси".

Архетипът "Мутра" е въплъщение на възтържествувалата духовна деградация и примитивизъм, характерни за навлизащата Celebrity Culture. Външният облик на "Мутрата" е мъж с голям корем, като ходи влачи краката си от самоувереност, че е бирник към някой чуждестранен "инвеститор", а в ръката си дрънка ключове от премиум марка лека кола.

Мутрата не говори за изкуство или наука, мутрата е простак и разказва каква била предишната му кола и колко бира изпил на последния купон. Измисля истории, например в кой европейски град е прекарал последния уикенд. И колко хиляди евро му е излезла сметката в ресторанта и как за него това било евтино.

Този типаж мъже се харесва от българката на прехода - чалгарка, която се отегчава, ако ѝ говорят за опера или изобразително изкуство, но се впечатлява от лъскави коли, вили и скъпи развлечения.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Определението "мутра" се употребява от интелектуалци презрително и негативно. Но тъй като в условията на евроинтеграция и международно разделение на труда, интелигенцията в България е превърната в посмешище, за голяма част от населението "мутри" означава заможни и влиятелни хора, пред които те се прекланят. "Мутрата" е баровец, интелектуалецът е мухльо.

"Мутрите" и силовите групировки като ВИС и СИК се смятат за начало на организираната престъпност.

Силовите групировки не са български феномен. Мафиотски структури, които се издържат от изнудване и рекет, съществуват и в Западния свят и в Русия. Функцията им е да контролират малкия и среден бизнес. На Запад рекет плащат ресторанти за дюнер и публични домове, а на изток всички, с изключение на едрите собственици, по време на пост-апокалиптичната фаза на прехода към демокрация.

На въпроса кой създаде мутрите и чии интереси защитават мутрите, може да се отговори с един всеобщо известен факт: В епохата на ежедневни отвличания и рекет, през управлението на Елцин, руският олигарх Михаил Ходорковски се разхождал свободно по улицата без охрана и без страх от "мутри".

След 2007 год. в дистопичната фаза на преход към демокрация, суверенния малък и среден бизнес в България е окончателно елиминиран. Малките предприятия са филиали на големи концерни, по линия на outsourcing, т.е. подставени фирми на транснационалните корпорации. Липсата на малък и среден бизнес води до липса на необходимост от силови групировки.

След приемането на България в ЕС, култовото понятие "мутра" е заменено с по-цивилизованото - "бизнесмен".

Аналог на "мутра", е "Kaпo" (Funktionshäftling) - привилегирован затворник в нацистките концентрационни лагери. "Kaпo" е баровец, той се развлича в публичния дом на концентрационния лагер, докато останалите затворници - чекиджиите бачкат, а като се разболеят ги правят на сапун.

За "Kaпo" в концентрационните лагери, нацистите са избирали криминални престъпници-рецидивисти. На същия принцип и на днешно време Западът избира политическия елит в източно-европейските си "съюзници".

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker