Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Демагог
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"НАТО подсигурява не само институционални рамки за
реализиране на американско влияние върху европейските
вътрешни работи, но и НАТО е основата за политически
решаващото военно присъствие на САЩ в Европа."

Збигнев Бжежински

НАТО

Какво е NATO?

Военната организация на Северноатлантическия договор, НАТО (англ. North Atlantic Treaty Organization, NATO; фр. Organisation du traité de l'Atlantique Nord, OTAN) е военно-политически съюз на 28 държави в Европа и Северна Америка, под опеката на САЩ. НАТО е организация за военно сътрудничество и съхраняване на васални на САЩ режими, мразени от собствения си народ.

Всички 28 държави членки на НАТО разполагат официално с 3,8 милионна армия, срещу 395.000 руски войници. Всички държави-членки на НАТО се задължават да заплащат 2% от доходите си на НАТО, аналогично на данък харач в Османската империя.
НАТО
Широко разространено от пропагандата е мнението, че първоначално НАТО била създадена като контрапункт на "Варшавския договор" и целяла защита на Западните демокрации от инвазия на страните от "Варшавския договор". В действителност НАТО е основана с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 г., а "Варшавския договор" (ОВД) на 14 май 1955 г., т.е. шест години след създаването на НАТО. А след разпадането на "Варшавския договор", НАТО не се разпада, а се разширява и започва да напада малки държави (богати на петрол).

Основополагащ е член 5 от "Вашингтонския договор", който гласи: "Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, ще окаже помощ на нападнатата страна, включително и с използването на въоръжени сили".

В прословутия член 5 от "Вашингтонския договор" обаче не е указано, какви конкретни мерки трябва да предприемат съюзниците, за да помогнат на нападнатия член на НАТО. Т.е. те сами трябва да решат дали да изпратят войски или само превързочни материали, одеяла и пожелания за бързо прекратяване на конфликта. Освен това в договора с НАТО не се предвижда държавите членки да се задължават да предоставят (безплатно) на САЩ военните си бази. Официално не е известно дали във "Вашингтонския договор" има клауза, която да задължава всички членове да участват във въоръжено нападение срещу държави нечленуващи в НАТО, но не като самозащита а например за заграбване природните им ресурси.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В своята 60 годишна история, страните членки на НАТО никога не са били нападани от други държави (освен помежду си - Гърция с Турция). Напротив - след края на Студената война, членките на НАТО, инспирирани от САЩ, започват те да нападат суверенни държави, които не членуват във военни съюзи, поради което са беззащитни: Войната в Югославия, Афганистан, Либия, Ирак, Мали, Сирия, с цел да обезпечат стратегическо преимущество и евтини източници на суровини за западните корпорации - петрол, уран, газ, злато и пр., под заглавието "Война против тероризма".


Още по темата:
История на НАТО
loading...
Йерархия в НАТО

Държави-членки на НАТО

Ролята на НАТО за съхраняване на васални режими

Гладио

"Коалиция на желаещите"

Грузинците се натягат да влезат в НАТО

Хибридната война на НАТО

Следващите членове на НАТО/Евросъюза

НАТО е обезпокоено от успешната офанзива на Русия в Сирия

Черна гора ще е новият член на НАТО

Русия изпраща допълнително 30.000 войници срещу НАТО

САЩ заплаши, че ще напусне НАТО

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker