Демагог
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

"НАТО подсигурява не само институционални рамки за
реализиране на американско влияние върху европейските
вътрешни работи, но и НАТО е основата за политически
решаващото военно присъствие на САЩ в Европа."

Збигнев Бжежински

НАТО

Какво е NATO?

Военната организация на Северноатлантическия договор, НАТО (англ. North Atlantic Treaty Organization, NATO; фр. Organisation du traité de l'Atlantique Nord, OTAN) е военно-политически съюз на 28 държави в Европа и Северна Америка, под опеката на САЩ. НАТО е организация за военно сътрудничество и съхраняване на васални на САЩ режими, мразени от собствения си народ.

Всички 28 държави членки на НАТО разполагат официално с 3,8 милионна армия, срещу 395.000 руски войници. Всички държави-членки на НАТО се задължават да заплащат 2% от доходите си на НАТО, аналогично на данък харач в Османската империя.
НАТО
Широко разространено от пропагандата е мнението, че първоначално НАТО била създадена като контрапункт на "Варшавския договор" и целяла защита на Западните демокрации от инвазия на страните от "Варшавския договор". В действителност НАТО е основана с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 г., а "Варшавския договор" (ОВД) на 14 май 1955 г., т.е. шест години след създаването на НАТО. А след разпадането на "Варшавския договор", НАТО не се разпада, а се разширява и започва да напада малки държави (богати на петрол).

Основополагащ е член 5 от "Вашингтонския договор", който гласи: "Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, ще окаже помощ на нападнатата страна, включително и с използването на въоръжени сили".

В прословутия член 5 от "Вашингтонския договор" обаче не е указано, какви конкретни мерки трябва да предприемат съюзниците, за да помогнат на нападнатия член на НАТО. Т.е. те сами трябва да решат дали да изпратят войски или само превързочни материали, одеяла и пожелания за бързо прекратяване на конфликта. Освен това в договора с НАТО не се предвижда държавите членки да се задължават да предоставят (безплатно) на САЩ военните си бази. Официално не е известно дали във "Вашингтонския договор" има клауза, която да задължава всички членове да участват във въоръжено нападение срещу държави нечленуващи в НАТО, но не като самозащита а например за заграбване природните им ресурси.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


В своята 60 годишна история, страните членки на НАТО никога не са били нападани от други държави (освен помежду си - Гърция с Турция). Напротив - след края на Студената война, членките на НАТО, инспирирани от САЩ, започват те да нападат суверенни държави, които не членуват във военни съюзи, поради което са беззащитни: Войната в Югославия, Афганистан, Либия, Ирак, Мали, Сирия, с цел да обезпечат стратегическо преимущество и евтини източници на суровини за западните корпорации - петрол, уран, газ, злато и пр., под заглавието "Война против тероризма".


Още по темата:
История на НАТО
loading...
Йерархия в НАТО

Държави-членки на НАТО

Ролята на НАТО за съхраняване на васални режими

Гладио

"Коалиция на желаещите"

Грузинците се натягат да влезат в НАТО

Хибридната война на НАТО

Следващите членове на НАТО/Евросъюза

НАТО е обезпокоено от успешната офанзива на Русия в Сирия

Черна гора ще е новият член на НАТО

Русия изпраща допълнително 30.000 войници срещу НАТО

САЩ заплаши, че ще напусне НАТО

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker