Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Колко ще останат гражданите от ЕС във Великобритания

Theresa May на срещата в Брюксел на 22.06.2017 г., предложи гражданите от Евросъюза да имат право на статут във Великобритания, след като докажат петгодишен легален престой в кралството, съобщи германската телевизия ARD (May-Vorschlag zu Brexit. Umfassendes Bleiberecht für EU-Bürger. Stand: 23.06.2017 00:40 Uhr)

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Само гражданите от Евросъюза, които ще са вече повече от пет години без прекъсване във Великобритания, в момента на напускането на Евросъюза, ще могат да получат право да останат в страната. Датата, до която ще тече 'Countdown' за петте години, предстои да бъде уточнена. Но този фатален ден трябва да е между 30.03.2017 г., когато Великобритания обяви Brexit и 29.03.2019 г., когато е планувано напускане на ЕС. Това предложение естествено тя обвързва с реципрочно право на престой на 1,2 милиона британци в държавите от ЕС.

Angela Merkel не бе очарована от предложението на Великобритания и каза, че това е добро начало, но има много въпроси, които тепърва трябва да бъдат изяснени:

"Kanzlerin Angela Merkel bezeichnete nach dem Ende des ersten EU-Gipfeltages die Ausführungen Mays als guten Anfang. Es seien aber noch viele Fragen zu klären."

Всъщност такъв статут практически няма голямо значение, защото при прекратяване на трудовия договор и не отпускане на помощ за безработни, гражданите от ЕС сами ще напуснат Великобритания. При капитализма никой работодател не сключва трудови договори за неограничено време. А и повечето гастарбайтери от Източна Европа на Запад спадат към така наречената прослойка - прекариат - хора, които периодически остават без работа и често сменят професията си. Лекари, инженери, мениджъри от Източна Европа във Великобритания има само в холивудските филми, сапунените сериали по bTV и NOVA, разказите на "очевидци" във форума 'БГ-мамма' и в статии на Дойче Веле.


Още по темата:

Βсеки има право свободно да избира своето местожителство

Крадено изкуство във Великобритания

Емиграция при демокрацията

Мотиви за емигриране

Икономическа полза от имигрантите
loading...
Работа като детегледачка

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2018 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker