Previous Next
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Атомна бомба на Луната

Луната
През 1957 година Съветският съюз е разработвал планове да взриви атомна бомба на Луната, стана ясно от разсекретени документи от руския държавен архив. Документите са станали достояние на германската телевизия MDR (Pläne der UdSSR. Parteiauftrag: Den Mond bombardieren. Einfach mal eine Atombombe auf dem Mond zünden - an dieser Idee arbeitete die Sowjetunion im Kalten Krieg. Neue Dokumente zeigen: Die UdSSR wollte so den USA ihre militärischen Möglichkeiten demonstrieren. Dann aber kamen Zweifel an dem Vorhaben auf. Stand: 10.10.2017 16:56 Uhr)

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Според архивите на 6 септември 1958 година ръководството в Москва е издало заповед за изстрелване на ракета с ядрен взрив до Луната със силата на бомбата в Хирошима. „Можем със сигурност да кажем, че в Политбюро е имало заседание, на което е взето решение да се взриви атомна бомба на луната“, обяснява доктор Матиас Ул от Германския исторически институт пред MDR.

Целта е била демонстриране на мускули в надпреварата във въоръжаване със САЩ. За проекта Кремъл привлича едни от най-добрите учени в СССР. Те трябвало да покажат на останалия свят, че комунизмът превъзхожда капитализма. Бомбата щяла да стигне до луната със суперракети „Спутник“.

Проектът на СССР така и не се осъщетвява, поради технически трудности американците да видят взрива на Луната. За да има смисъл от взривяване на атомна бомба на Луната, руснаците е трябвало да посочат на американците, кога и къде да гледат със своите телескопи. И пак няма гаранция, че от Земята някой ще види взрив на Луната. Както никой не видя от Земята, дали американски космонафти наистина са били на Луната.

Аналогичен, строго секретен проект за взривяване на атомна бомба на Луната са имали и американците: "Project A119", също познат под името "A Study of Lunar Research Flights" през 1950-те, по поръчка на United States Air Force, който става обществено достояние, благодарение на служителя на NASA - Leonard Reiffel. През 2000 г. САЩ, на основа на Freedom of Information Act, публикуват първата част от проекта, останалите ги унищожават.
loading...
Американският проект не е бил реализиран, поради опасност ракетата с ядрения взрив да не достигне Луната, а да се върне и взриви на Земята. (Източник: Joseph L. Myler: Lates Red Rumor: They’ll Bomb Moon. Публикувано в Pittsburgh Press на 01.11.1957, изтрито на 23.10.2011.) Удивително е, че по онова време американските технологии не са гарантирали, че тяхна ракета ще достигне Луната, а в същото време САЩ изпращаха астронавти, които се разхождаха по Луната и дори развяваха американското знаме, въпреки че на Луната няма атмосфера!

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2018 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker