Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Търговия с роби 1900
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Търговия с роби през средновековието

Въпреки дебатите около легитимността на търговията с роби от определени раси и религиозни общности, например православни християни, търговията с роби продължава през цялото средновековие, чак до Индустриалната революция.

В нотариалната книга на венецианския нотариус Антонио Брешияно е регистрирана търговия на роби и робини от българските земи на о. Крит през 1381 година. В нотариалната книга са вписани имената на робите, техния род, т. е. етнически произход, и селищата, които са населявали в България, преди да бъдат поробени.

"7 юни 1381 г. Правя достояние аз,
Франциско Костатера, жител на Крит,
че с моите наследници давам продавам
и прехвърлям завинаги на теб, магистър
Жаме де Фано, лекар на служба в Крит,
и на твоите наследници една моя робиня
на име Ирина от българки род, от
селището, наричано Мелник."


В книгата (Български хроники 1453-1878, Том 2, Стефан Цанев) следват още 12 подобни документа за покупко-продажба на български роби и робини на остров Крит.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Продаваните на пазара за роби в Крит, българи и българки, произхождали от различни региони на българските земи: София, Търново, Воден, Мелник, Костур, Прилеп, Варна, Преспа и др. Очевидно българите са били продадени в робство от османите, които по онова време са водели непрекъснати войни срещу България.
loading...
Папа Николай V през 1452 година в свойта була "Divino amore communiti" потвърждава законността на търговия с роби, както и в була "Romanus Pontifex" - законността на войни срещу всички, които не са християни.

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker