Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Тодор Живков и Леонид Брежнев
Тодор Живков и Леонид Брежнев
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Богатите и бедните през социализма

При социализма обществото, подобно на капитализма, беше разделено йерархично на прослойки от бедни и богати, които са в антагонистични отношения, характерно за класовата борба. И преминаването от една класа в друга, т.е. променяне на социалния статус, е било възможно при комунизма точно толкова, колкото и при капитализма, феодализма и робовладелския строй.

Много хора по времето на комунизма опитваха кариера по партийна линия, както и днес опитват като платени-соросоиди. И както по онова време, така и днес, повечето от тях останаха слуги за жълти стотинки. Само неколцина от бившите комуняги-кариеристи, на днешно време успяха да се докопат до най-високите длъжности: министър-председател, председател на Народното събрание, президент.

Дистанция между богати и бедни при комунизма също имаше, поради което бедните при социализма не представляваха конкуренция за богатите, нито при намиране на работа, нито в половия отбор. Но бедните при социализма не бяха толкова бедни и напълно безперспективни, каквито са при капитализма.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Пропагандата на неолибералите поучава, че по време на комунизма като цяло населението живеело по-зле, от колкото при капитализма. Но българите по време на комунизма не изпитваха носталгия по времето преди 1944 г. и не се самозапалваха. Единствено българите, както и всички останали източно-европейци, се въодушевяваха от лъскави западни коли и си мечтаеха да живеят в палати с камериерки.

При комунизма българите на сбогуване си пожелаваха 'приятен ден' или 'приятна вечер'. При демокрацията е прието да се пожелава 'лек ден','лека вечер'. Не е изключено в бъдеще на 'Добър ден', хората да поздравяват с 'Дал merican добро'.


Още по темата:
loading...
Бедните при комунизма

Средната прослойка при комунизма

Прослойката на забогатяващите при комунизма

Богатите при комунизма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker