Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
бедните бедните
Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Бедните при комунизма

Бедните при комунизма съставлявали около 1%-2% от населението. Понякога живеели по две семейства в панелна гарсониера и чакали държавата да им даде панелно жилище на изплащане. Бедните при комунизма често работели в химическата или хранително-вкусовата промишленост, хлебозаводи, производство на акумулатори, галванотехника, чистачи на входове и пр.

Характерно за бедните хора при комунизма било, да търсят обществено признание, като изписват имената си на скамейки в парка, по дървета в гората, в обществени тоалетни. От там произлиза крилатата мисъл: "Имената на глупците, висят по стените". При демокрацията имената на глупците висят във Фейсбук.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Тъй като по време на комунизма практически нямало безработица, гладуващи, мръзнещи и затънали в дългове хора, класата на бедните при комунизма е сравнима по-скоро със средната прослойка при демокрацията в България след 1990 год. А прекариат по време на комунизма практически не съществувал.

Дори и най-бедните през комунизма, са консумирали месо всеки ден и са ходели един път в годината на почивка на море. По данни на Европейската статистическа служба за 2008 г. 37% от гражданите на Евросъюза не са могли да си позволят едноседмична лятна почивка, 10% не са могли да си позволят отопление в дома си, а 9% не са могли да си позволят да ядат месо поне три пъти седмично.

Всички представители на бедната прослойка при социализма са били хора с начално- и по-рядко със средно-образование (но не всички хора без образование при соца били бедни!). Не са известни случаи на висшисти при комунизма, които да бъдат причислявани към бедните. Докато при демокрацията на днешно време на голяма част от висшистите живота им минава в плащане на сметки за ток и погасяване на кредити. А в същото време неграмотни биват назначавани, по линия на дисгениката в Източна Европа, за ръководители режисьори, работодатели.

Според проф. Петър Иванов (цитиран от БТА), 80% от работодателите в България са с начално или средно образование.


Още по темата:

Класи в социалистическото общество
loading...
Цените при комунизма

Заплати при комунизма

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2019 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker