Последни новини игри рисунки музика филми приказки моите прятели празници уроци impressum

Гражданин на Евросъюза
Welcome to Europe
Според договора, гражданите на Евросъюза придобиват право на постоянно пребиваване в друга страна от ЕС автоматично, ако са жевели легално и перманентно в нея поне 5 години.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Но за сдобиване с такова "автоматично" право е необходимо лицето да подаде заявление за документ за постоянно пребиваване, което означава, че теоретически може да му бъде отказано от миграционните служби. Документът за постоянно пребиваване се различава от удостоверението за регистрация, което е задължително в много страни, като Германия, Франция, България и пр. Без регистрация, гражданинът от ЕС има право да стои в друга страна от ЕС максимум 90 дни.

loading...
Документът за постоянно пребиваване не е задължителен, защото не учредява някакви ексклузивни права и няма юридическа и практическа стойност. Единственото право, което гражданите от Евросъюза имат автоматично, отивайки в друга държава на ЕС, е правото на работа, за което не е необходимо разрешение от местните власти. Но правото им на пребиваване може да им бъде ограничено по време или напълно отнето, например ако получават социална помощ, вследствие безработица, старост, инвалидизиране, майчинство.

Все пак документът за постоянно пребиваване може да помогне за по-бързо уреждане на различни формалности. Например властите вече не изискват от чужденеца да доказва, че има работа, жилище, достатъчно средства, здравна осигуровка и т.н. Но наличието на документ за постоянно пребиваване не учредява някакви привилегии, както и липсата му не води до загуба на такива.

Документът за постоянно пребиваване няма действието на статут на чужденеца, както например в Германия статута 'Aufenthaltsberechtigung' - неограничено право на пребиваване и работа, което не може да бъде отнето и изравнява чужденците с местните граждани, по отношение на социалните придобивки. Единствената разлика между този статут и гражданството е правото на участие при политически избори, както и унаследяване. Пожизнено право на пребиваване не се предава на следващото поколение, както гражданството.

Този статут за чужденци в Германия, както и в останалите страни на ЕС, бе отменен за източно европейците, от както станаха членове на ЕС. Целта на зачеркването на тази възможност е гражданите от ЕС да не товарят социалните служби, в момента в който са вече трайно нетрудоспособни, вледствие старост, болест, инвалидност.

Кандидатстване за документ за постоянно пребиваване

Според официалния уебсайт на Евросъюза, за получаване документ за право на постоянно пребиваване, трябва да се представят доказателства, че лицето е живяло законно, легално и без прекъсване в страната в продължение на най-малко 5 години. Заедно със заявлението за документа трябва да се представят различни подкрепящи документи - собственост на жилище, адресна регистрация, трудов договор, самостоятелно заето лице, търсещ работа, пенсионер, студент. Документите могат да включват:
Валидно удостоверение за регистрация, издадено при пристигането в съответната страна, доказателство, че лицето е живял/а в страната, като например сметки за комунални услуги, парични преводи по договори за наем на жилище, банкови извлечения, данъчно уравняване.

Властите трябва да издадат документ за постоянно пребиваване, който може да се подновява автоматично без някакви условия или изисквания, но той не е пожизнен и има срок на валидност, в зависимост от издаващата го страна и местните миграционни служби. Например България издава на граждани от ЕС документ за постоянно пребиваване за срок от 10 години, след като докажат, че са живели в България 5 години без прекъсване.

Отнемане на право на постоянно пребиваване

Правото на постоянно пребиваване, ако лицето не може да докаже, че е бил в страната за период от повече от 2 последователни години, може да бъде отнето. Често разиграван сценарий е, миграционните служби да се договарят с домоуправителя, да съобщи в общината, че чужденеца вече не живее на този адрес. И това по правило не се забелязва веднага, а чак след години, когато на чужденеца му се наложи да подава молби за социално подпомагане.

Този сценарий на Запад се разиграва не само с чужденци, а и с местни граждани, с цел определена прослойка да не гласуват при политически избори. Без адресна регистрация гражданите на Запад нямат право да гласуват при политически избори. В САЩ например подобна постановка разиграха при президентските избори през 2004 г.: Голяма част от афроамериканците не бяха допуснати да гласуват, за да бъде отново преизбран George W. Bush.


Още по темата:

Фиктивно бащинство в Германия

Правата на българите в чужбина

Почивни дни в Германия през 2018 г.

Как Германия изпързаля европейците

В САЩ източно-европейци работят за по-малко от 5$ на час

Дружбата между британската кралска фамилия и Адолф Хитлер

Германия печели от гръцката криза

Меркел извади фурнаджийската лопата

Гражданите на ЕС в Германия без право на социални помощи 5 години

Българи-гурбетчии в Германия

Германия засилва санкциите срещу безработните

Великобритания подготвя репатрииране на европейските граждани

Социална помощ в Германия

Германия подготвя цивилното население за ядрена война

Девет месеца затвор в Германия за пипане на жена с ръка по задника

83.000 безработни българи и румънци в Германия

Принудително настаняване на бежанци в частни жилища в Германия

Българките в Германия предлагат дъмпинг цени

Германия разрушава вили, построени без разрешение, по време на комунизма в ГДР

Великобритания отряза социалните придобивки на чужденците от ЕС

Валутен курс

ГДР

Βсеки има право свободно да избира своето местожителство

Лъжите на Запада

Лъжи или подигравки с българите

Икономическа полза от имигрантите
loading...
Работа като детегледачка

www.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu Spiderwww.aliceswonderland.eu www.aliceswonderland.euwww.aliceswonderland.eu
© 2006-2018 www.aliceswonderland.eu
All rights reserved


eXTReMe Tracker